Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Zadržali muža podozrivého z členstva v teroristických skupinách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezpečnostné zložky zadržali Chálida A. v meste Postupim juhozápadne od Berlína pre údajné páchanie násilia a vojnových zločinov.

Berlín 18. augusta (TASR) - Nemecká polícia zadržala v utorok Sýrčana podozrivého z členstva v dvoch militantných skupinách, ktoré bojovali proti vládnym silám sýrskeho prezidenta Bašára Asada v počiatočných fázach sýrskeho konfliktu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Bezpečnostné zložky zadržali Chálida A. v meste Postupim juhozápadne od Berlína pre údajné páchanie násilia a vojnových zločinov. Čelí tiež obvineniu z členstva v islamistickej teroristickej organizácii Islamské hnutie slobodných mužov Levanty (Ahrar aš-Šám), ku ktorej sa pripojil po auguste 2013, pričom v jej mene verejne vystupoval ako jeden z jej hovorcov. Jej členom bol minimálne do októbra 2013. Ešte predtým údajne pôsobil aj v inej povstaleckej skupine, ktorá operovala v meste Tabka na severe Sýrie.

Obe skupiny chceli na území Sýrie vytvoriť islamistický štát založený na prísnom výklade práva šaría a Nemecko ich považuje za "zahraničné teroristické organizácie".

Úrady neuviedli, či bol Chálid A. medzi stovkami tisíc Sýrčanov, ktorí od roku 2015 požiadali v Nemecku o azyl.