Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zadržali šéfkuchára a podnikateľa za škandál s tajnými večerami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Reportáž vyvolala pobúrenie v celom Francúzsku.

Paríž 9. apríla (TASR) - Francúzska polícia v piatok zadržala na vypočúvanie popredného šéfkuchára Christopha Leroya a extravagantného podnikateľa Pierra-Jeana Chalençona po obvineniach na ich adresu, že aj napriek pandemickým obmedzeniam organizovali tajné večere v reštauráciách pre vysokopostavené osoby. Informovala o tom francúzska prokuratúra, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Súkromná televízna stanica M6 odvysielala v piatok 2. apríla reportáž opierajúcu sa o záznam nakrútený skrytou kamerou údajne v utajenej reštaurácii v luxusnej časti Paríža, kde nemali na tvári rúška ani zamestnanci, ani večerajúci hostia.

Všetky reštaurácie a kaviarne vo Francúzsku sú posledných päť mesiacov, podávať jedlo v ich vnútorných priestoroch nie je dovolené. V krajine navyše začal tento týždeň platiť obmedzený lockdown, aby sa zastavila nová vlna ochorenia COVID-19.

Reportáž vyvolala pobúrenie v celom Francúzsku. Na Twitteri sa stal virálnym hashtag #OnVeutLesNoms (Chceme mená) a začali sa šíriť špekulácie, kto sa na takýchto večerách zúčastnil.

Chalençon vlastní luxusný podnik Palais Vivienne v centre Paríža, kde sa údajne takáto akcia konala. Podnikateľ povedal televíznej stanici M6, že sa konalo niekoľko takýchto večerí a zúčastnili sa na nich dokonca aj ministri.

Dlhovlasý podnikateľ, známy zberateľ artefaktov a spomienkových predmetov, neskôr odvolal tento svoj výrok, a aj vláda rázne poprela, že do škandálu sú zapletení nejakí ministri.

Parížsky prokurátor Rémy Heitz v nedeľu 5. apríla vyhlásil, že sa začalo vyšetrovanie trestného činu ohrozovania životov iných ľudí.

Polícia vo štvrtok prehľadala priestory podniku Palais Vivienne a podobná prehliadka bola v stredu aj v dome šéfkuchára Leroya.

Leroyov právnik Thierry Fradet oznámil, že jeho klient odovzdal dokumenty dokazujúce, že večere, ktoré organizoval, sa konali v súkromných domoch - v súlade so súčasnými epidemiologickými pravidlami, a nie v tajných reštauráciách.