Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zadržali ženu, ktorá pri Damaskej bráne mávala izraelskou vlajkou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Damaská brána bola v posledných dvoch mesiacoch, najmä však počas nedávneho pôstneho mesiaca moslimov ramadán, významným faktorom eskalácie napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Jeruzalem 9. júna (TASR) - Izraelská polícia v utorok večer pri Damaskej bráne na vstupe do jeruzalemského Starého mesta zadržala 20-ročnú mladú ženu, ktorá mala pri sebe izraelskú vlajku.

Informoval o tom v stredu denník The Jerusalem Post, ktorý pripomenul, že Damaská brána bola v posledných dvoch mesiacoch, najmä však počas nedávneho pôstneho mesiaca moslimov ramadán, významným faktorom eskalácie napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

Podľa vyhlásenia na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter sa Šivat Friedmanová pred niekoľkými dňami rozhodla, že začne po Starom Meste chodiť s izraelskou vlajkou v ruke na protest proti rozhodnutiu izraelskej polície a organizátorov zrušiť tradičný vlajkový pochod konaný tradične v Deň Jeruzalema.

Pôvodne sa vlajkový pochod mal konať na Deň Jeruzalema, ktorý tento rok pripadol na 10. mája.

Už samotné plány na jeho konanie prispeli k vojenskej eskalácii medzi izraelskou armádou a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, keď bolo z pásma Gazy smerom na izraelské územie vystrelených viac ako 4000 rakiet. Izraelská armáda v odvete podnikla nálety na objekty v pásme Gazy pripisované vojenskému krídlu Hamasu.

Napätie vo východnom Jeruzaleme sa vystupňovalo ešte pred avizovaným pochodom, a to v súvislosti s kauzou 28 palestínskych rodín, ktorým z dôvodu neplatenia nájomného hrozilo vysťahovanie z ich domov na východojeruzalemskom predmestí Šajch Džarrá.

Jerusalem Post dodal, že izraelská pohraničná polícia sa okrem toho v apríli a máji dostala do intenzívnych stretov s moslimskými veriacimi a výtržníkmi v okolí mešity al-Aksá, pričom policajti pomocou ohlušujúcich granátov vytlačili demonštrantov z mešity, kam si naznášali kamene, aby ich mohli použiť ako zbrane.

Medzičasom v utorok bezpečnostný kabinet odchádzajúcej izraelskej vlády rozhodol, že vlajkový pochod izraelských nacionalistov cez jeruzalemské Staré mesto sa môže konať na budúci týždeň, v utorok 15. júna, ak jeho trasu schváli izraelská polícia. Podľa Jerusalem Postu by tak mala urobiť v nedeľu.

Toto rozhodnutie vlády Benjamina Netanjahua vyvolalo kritiku časti politikov. Tí dosluhujúceho premiéra obvinili, že chce ešte viac rozdeliť už aj tak rozpoltenú izraelskú spoločnosť a zabrániť vzniku širokej koalície vlády zmeny rodiacej sa v komplikovaných rokovaniach po posledných parlamentných voľbách.

Organizátori pochodu pre spravodajský web KAN uviedli, že budú trvať na pôvodnej trase pochodu. Podľa KAN s tým polícia s najväčšou pravdepodobnosťou nebude súhlasiť.

Pôvodne sa pochod mal v náhradnom termíne konať tento štvrtok. Organizátori ho však zrušili po tom, čo izraelská polícia zamietla navrhovanú trasu cez Damaskú bránu a moslimskú štvrť, pričom sa odvolala na obavy z vypuknutia násilností.

Palestínčania tento pochod ulicami Jeruzalema považujú za provokáciu a Hamas varoval, že by mohol viesť k novému konfliktu v pásme Gazy, poznamenáva britská stanica BBC.