Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Zadržaný americký vojak neuspel s odvolaním proti väzbe v Rusku

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Ruská tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa rezortu vnútra minulý týždeň informovala, že Black svoju vinu priznal.

Moskva 24. mája (TASR) - Súd v ruskom meste Vladivostok v piatok rozhodol ponechať amerického vojaka Gordona Blacka vo vyšetrovacej väzbe. Zadržali ho ešte začiatkom mája pre podozrenia z krádeže, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Black sa odvolacieho konania zúčastnil prostredníctvom videa zo strediska pre predbežne zadržaných. Na súde sa domáhal zrušenia verdiktu o zadržaní, pričom prostredníctvom tlmočníka uviedol, že počas vyšetrovania a súdneho procesu zostane v Rusku.

Proti tomu namietala obžaloba a tvrdila, že americký seržant by mohol utiecť, ak ho z väzby prepustia. Vo väzbe má podľa pôvodného rozhodnutia zotrvať najmenej do 2. júla.

Ruská polícia zadržala Blacka 2. mája v prístavnom meste Vladivostok. Predtým slúžil v Južnej Kórei a na záver svojho vyslania sa z vlastnej iniciatívy a bez povolenia svojich nadriadených zastavil v Rusku, aby sa stretol so ženou, s ktorou mal pomer. Podozrievajú ho z toho, že ju okradol.

Ruská tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa rezortu vnútra minulý týždeň informovala, že Black svoju vinu priznal.

V Rusku momentálne zadržiavajú niekoľko Američanov vrátane bývalého príslušníka námornej pechoty Paula Whelana a reportéra denníka Wall Street Journal Evana Gershkovicha, ktorých americká vláda označuje za svojvoľne väznených a snaží sa vyjednať ich prepustenie.