Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zadržiavaných ukrajinských námorníkov prevážajú z Krymu do Moskvy

Kerčský prieliv, kde zadržali ukrajinských námorníkov. Foto: TASR/AP

Krymské súdy tento týždeň poslali 24 ukrajinských členov posádok troch lodí na dva mesiace do väzby napriek medzinárodným výzvam na ich prepustenie.

Simferopol 29. novembra (TASR) - Ukrajinských námorníkov, ktorých Rusko zadržiava od nedele 25. novembra, keď pri incidente zhabalo aj tri ukrajinské lode, prevážajú z Krymského polostrova anektovaného Rusmi do Moskvy. Tlačovej agentúre AFP to vo štvrtok oznámili dvaja z právnych zástupcov námorníkov.

Krymské súdy tento týždeň poslali 24 ukrajinských členov posádok troch lodí na dva mesiace do väzby napriek medzinárodným výzvam na ich prepustenie.

"Prevážajú ich do väznice Lefortovo v Moskve," uviedol ako prvý Džemil Temišev, jeden z advokátov zadržiavaných Ukrajincov.

Temišev dodal, že jemu a niekoľkým ďalším právnikom zakázali návštevu námorníkov v zadržiavacom centre v Simferopole, hlavnom meste Krymu, kam ich tento týždeň už skôr previezli na súdne pojednávanie.

Emine Avamilievová, ďalšia advokátka námorníkov, tiež uviedla, že Ukrajincov "vzali lietadlom" do Moskvy.

Právnici nevedeli povedať, či prepravujú všetkých alebo iba niekoľkých námorníkov.

Ukrajinských členov posádok zadržiavajú od nedele 25. novembra, keď ruské námorné sily zhabali pri pobreží Krymského polostrova tri ukrajinské lode, čo vyvolalo najnebezpečnejšiu krízu medzi oboma bývalými sovietskymi republikami za posledné roky.

Kyjev odsúdil zadržiavanie námorníkov a označil ho za "nezákonné".

Rusko odoláva výzvam na prepustenie Ukrajincov a prezident Vladimir Putin trvá na tom, že ruské sily mali právo lode skonfiškovať.