Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irán: Zahraničím uvedené počty zabitých na protestoch sú klamstvá

Ľudia kráčajú okolo banky, ktorú podpálili poča protestov v iránskom meste Shahriar, 40 km juhozápadne od Teheránu 20. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Protesty v Iráne vypukli 15. novembra po šokujúcom oznámení o prudkom zvýšení cien pohonných látok, v niektorých prípadoch až o 200 percent.

Teherán 3. decembra (TASR) - Iránske súdnictvo v utorok odmietlo ako "totálne klamstvá" neoficiálne údaje o obetiach, ktoré boli zabité iránskymi bezpečnostnými silami počas novembrových pouličných protestov. Tie vypukli v polovici minulého mesiaca proti prudkému zvýšeniu cien pohonných látok, pripomenula agentúra AFP.

"Jednoznačne oznamujem, že počty a údaje, ktoré uvádzajú nepriateľské organizácie, sú totálnymi klamstvami a štatistiky sa výrazne odlišujú od toho, čo oznámili," uviedol hovorca justície Gholámhosejn Esmáílí.

"(Nepriateľské organizácie) zverejnili niektoré čísla, ako aj niektoré mená... Nimi oznámené čísla sú vyslovené lži a sú vymyslené," dodal hovorca, ktorého vyjadrenia odvysielala štátna televízia.

"Mená, ktoré zverejnili, sú takisto len lži," doplnil. Podľa jeho slov sú medzi mŕtvymi obeťami uvedení aj ľudia, ktorí stále žijú, a ďalší, ktorí zomreli prirodzenou smrťou.

Protesty v Iráne vypukli 15. novembra po šokujúcom oznámení o prudkom zvýšení cien pohonných látok, v niektorých prípadoch až o 200 percent, približuje agentúra AFP.

Tieto protesty úrady rýchlo rozdrvili silou a zaviedli aj týždeň trvajúci a takmer úplný zákaz internetu.

Iránske úrady zatiaľ neposkytli žiaden celkový počet zabitých obetí počas protestov.

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) so sídlom v Londýne v pondelok oznámila, že pri násilnom potlačení protestov bezpečnostnými silami bolo zabitých najmenej 208 ľudí.

"Počet ľudí, ktorých zabili na protestoch, stúpol najmenej na 208. Tento údaj sa opiera o dôveryhodné správy, ktoré organizácia dostala," uviedla AI.

Amnesty, ktorá predtým zverejnila počet obetí 161, dodala, že skutočný počet zabitých je pravdepodobne vyšší.