Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zahraničná tlač o protestoch v Maďarsku: Je to vážna výzva pre Orbána

Na snímke protivládna demonštrácia v centre Budapešti v Maďarsku 16. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Opozícia sa zomkla, pričom Orbán svojimi rozhodnutiami - napríklad novelou zákonníka práce o rozšírení ročného rámca nadčasov - obrátil proti sebe ďalších ľudí.

Budapešť 7. januára (TASR) - Súčasné protivládne protesty v Maďarsku sú pre premiéra Viktora Orbána jednou z najvážnejších výziev uplynulých rokov, citoval v pondelok spravodajský server Privatbankar.hu reakcie zahraničných médií na víkendové demonštrácie v Budapešti a mimo nej.

Opozícia sa zomkla, pričom Orbán svojimi rozhodnutiami - napríklad novelou zákonníka práce o rozšírení ročného rámca nadčasov - obrátil proti sebe ďalších ľudí. Súčasne však platí, že jeho strana Fidesz je aj naďalej najobľúbenejšou, najmä na vidieku, napísal americký The Washington Post, podľa ktorého Maďari vyšli do ulíc protestujúc proti falošnej demokracii a autokratickému spôsobu fungovania vlády.

Nemecké konzervatívne noviny Die Welt podotkli, že opozícia sa činí - od decembra sú takmer permanentne protivládne demonštrácie, a v sobotu prišlo do ulíc opäť tisíce ľudí. Opozičné strany vystupujú už spoločne, za čo môže predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Bertalan Tóth, ktorý zaviedol radikálnejší a hlasnejší štýl politizovania. Novým prvkom je účasť odborárov, konštatoval Die Welt, podľa ktorého zákon o nadčasoch odmieta až 80 percent Maďarov.

Liberálny nemecký denník Südddeutsche Zeitung vyzdvihol paralelu medzi protivládnymi protestmi v Srbsku a Maďarsku a poznamenal, že srbský prezident Aleksandar Vučič a Orbán sú si v mnohom podobní: obaja svoju moc využívajú na kontrolu médií, ale aj na to, aby zrušili deľbu moci, a aby v hospodárstve zaviedli systém vyhovujúci vyvoleným.

Vládne strany Srbska a Maďarska sú pod ochranou Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS). Orbán má zabezpečiť u európskych ľudovcov väčšinu, pričom Vučičovou úlohou je doviesť Srbsko do Európskej únie. "Ak účel svätí všetky prostriedky, potom EPP/EĽS nezrádza iba svoje princípy, ale aj tých ľudí, ktorí v Belehrade a v Budapešti vyšli do ulíc," uzatvára Südddeutsche Zeitung.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)