Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zahraničný výbor predvolal Orbána, má informovať o schôdzke s Putinom

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin si pripíjajú počas stretnutia v Moskve v utorok 1. februára 2022. Foto: TASR/AP

Putin v Moskve rokoval s Orbánom päť hodín.

Budapešť 23. februára (TASR) - Zahraničný výbor maďarského parlamentu predvolal na 2. marca predsedu vlády Viktora Orbána, aby ho vypočul v súvislosti s jeho schôdzkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorá sa konala 1. februára v Moskve. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na stredajšiu správu komerčnej televízie ATV.

Poslanec Jobbiku Koloman Brenner pre ATV uviedol, že spolu s ďalším členom zahraničného výboru, Attilom Mesterházym z Maďarskej socialistickej strany (MSZP), iniciovali predvolanie premiéra, ktorý by mal zodpovedať otázky týkajúce sa svojej moskovskej cesty, ale aj rusko-ukrajinského konfliktu či projektu rozšírenia atómovej elektrárne v Paksi.

Putin v Moskve rokoval s Orbánom päť hodín. Ruský prezident na tlačovej konferencii informoval, že hovorili o vzťahoch Európskej únie s Ruskom, o ľudských právach, o základných právach národnostných menšín, ale aj o reakciách Spojených štátov a NATO na bezpečnostné záruky, pričom ale požiadavky Ruska nie sú zohľadnené.

Maďarský premiér vtedy podotkol, že stredná Európa vždy doplatila na konflikty Východu a Západu, preto má tento región záujem na mierovom usporiadaní konfliktov.

Po tom, čo Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať separatistickú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny za nezávislé štáty, sa Orbán telefonicky spojil s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorému v súvislosti s vývojom rusko-ukrajinského konfliktu dal jednoznačne najavo, že Maďarsko zdieľa spoločný postoj Európskej únie.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)