Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na tabuľku kosovskej ambasády v Záhrebe dali nálepku srbskej vlajky

Kosovskí policajti strážia cestu vedúcu do kláštora Banjska počas policajnej operácie v kosovskom meste Zvečan 25. septembra 2023. Foto: TASR/AP

V nedeľu 24. septembra na severe Kosova ozbrojenci zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska.

Záhreb 29. septembra (TASR) - Neznámy páchateľ prilepil v noci na piatok nálepku so srbskou vlajkou na tabuľu s názvom kosovského veľvyslanectva v chorvátskom hlavnom meste Záhreb. Prípad nahlásili tamojšej polícii a ministerstvu zahraničných vecí. Pre tlačovú agentúru HINA to v piatok uviedla poslankyňa za etnické menšiny v chorvátskom parlamente Ermina Lekajová Prljaskajová, informuje TASR.

Poslankyňa odsúdila tento čin ako pokus spôsobiť nepokoj. Informovala tiež, že veľvyslanectvo požiadalo o policajnú ochranu. Podľa nej polícia a ministerstvo zahraničných vecí na hlásenie zareagovali. Vyjadrila nádej, že záznamy z bezpečnostných kamier pomôžu identifikovať páchateľa.

Lekajová Prljaskajová vyhlásila, že to bol provokačný čin, ktorý mal spôsobiť paniku po nedávnych prestrelkách v Kosove, keď bol zabitý kosovský policajt a viacerí srbskí útočníci.

"Dúfam, že Srbi, ktorí žijú v Chorvátsku, sa dištancujú od tohto činu," dodala.

V nedeľu 24. septembra na severe Kosova ozbrojenci zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich.

Ide o najvážnejší incident za niekoľko uplynulých rokov a Kosovo obviňuje Srbsko z podpory ozbrojencov. Srbský prezident Alexander Vučič odmieta, že by sa Srbsko akokoľvek zapojilo do potýčok. Troch zabitých ozbrojencov označili v Srbsku za hrdinov a v stredu tam úrady vyhlásili štátny smútok.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov.