Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zakázaná ruská televízna stanica začala vysielať na YouTube

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Stanica uviedla, že má licenciu na vysielanie v Európskej únii a že má štúdiá tiež v Amsterdame, Paríži a Tbilisi.

Moskva 18. júla (TASR) - Ruská televízna stanica Dožď, ktorú tamojšia vláda v marci zablokovala v rámci tvrdých zásahov proti nezávislým médiám kritizujúcim inváziu na Ukrajine, začala v pondelok vysielať zo zahraničia. Informovala o tom agentúra AFP.

Stanica spustila vysielanie zo zahraničia v pondelok o 17.00 h na svojom kanáli na YouTube a jej prvým programom tam bola spravodajská relácia, ktorú moderoval šéfredaktor stanice a hlavný moderátor Tichon Dziadko.

Dožď sa rozhodol pozastaviť činnosť po tom, čo ruské úrady zablokovali jeho vysielanie, lebo kriticky informovalo o konflikte na Ukrajine.

Podobné zákazy postihli aj ďalšie nezávislé médiá a mnoho novinárov odišlo do exilu, aby sa vyhlo možnému obvineniu na základe nového zákona, ktorý trestá zverejňovanie nepravdivých informácií o ruskej armáde dokonca až 15-ročným väzením.

Tak ako niektoré iné médiá aj Dožď sa rozhodol, že bude sídliť v susednom Lotyšsku.

Stanica uviedla, že má licenciu na vysielanie v Európskej únii a že má štúdiá tiež v Amsterdame, Paríži a Tbilisi.

"Počas štyri a pol mesiaca, čo Dožď nefungoval, krvavá a nezmyslená vojna vedená ruskými lídrami proti Ukrajine pokračovala a ľudia zomierali a ničila im životy," uviedla televízna stanica v oznámení.

"Dnes by mali ruskí občania mať prístup k nezávislým informáciám väčšmi než kedykoľvek predtým," uvádzalo sa ďalej v oznámení. "Konflikt ničí ukrajinské mestá a budúcnosť Ruska," dodala televízia.

Dožď takisto oznámil, že svoju činnosť bude postupne rozširovať - bude vysielať napríklad aj cez sociálne siete.

TV Dožď spustila vysielanie v roku 2008 a aktívne pokrývala opozičné a protestné hnutia v Rusku.

V roku 2021 ju úrady označili za "zahraničného agenta", čo znamenalo, že sa dostala pod ťažký nátlak úradov, musela znášať rôzne obmedzenia a hrozby vysokými pokutami i zákazom.