Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Základňu protiraketovej obrany v Redzikowe dokončia do konca roka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Základňu Redzikowo bude tvoriť radar AN/SPY-1, odpaľovacie zariadenia Mk 41 VLS a antibalistické rakety SM-3.

Washington 5. júla (TASR) - Výstavba americkej protiraketovej základne v severopoľskej obci Redzikowo sa má dokončiť do konca tohto roka. TASR informuje podľa agentúry PAP.

Zariadanie Aegis Ashore Poland pri meste Slupsk potom prejde záverečnou testovacou fázou amerického námorníctva a stane sa druhou americkou protiraketovou pozemnou základňou v Európe, uviedla Nancy Jonesová Bonbrestová z americkej Agentúry protiraketovej obrany (MDA). Tým sa ukončí Európsky fázový adaptívny prístup (EPPA).

EPPA bude súčasťou protiraketového systému NATO na ochranu kontinentu pred raketami krátkeho stredného a stredného doletu z Iránu. Okrem základne v Redzikowe systém tvorí základňa Aegis Ashore v rumunskom Deveselu, radarové zariadenie včasného varovania v tureckom Kureciku a veliteľské centrum v nemeckom Ramsteine. Systém dopĺňa námorný prvok Aegis na torpédoborci amerického námorníctva na základni Rota v Španielsku.

Základňu Redzikowo bude tvoriť radar AN/SPY-1, odpaľovacie zariadenia Mk 41 VLS a antibalistické rakety SM-3.

Riki Ellision, expert z Aliancie americkej protiraketovej obrany, povedal pre PAP, že systém Aegis Ashore odradí nepriateľa od obmedzeného prvého úderu a ochráni poľských občanov a kritickú infraštruktúru krajiny.