Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Základný tábor pod Mount Everestom presunú z roztápajúceho sa ľadovca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tábor, ktorý počas jarnej horolezeckej sezóny využíva 1500 ľudí, je postavený na rýchlo sa stenčujúcom ľadovci Khumbu.

Káthmandu 17. júna (TASR) - Nepálske úrady presunú základný tábor pod Mount Everestom, pretože globálne otepľovanie a ľudská činnosť ho už robia nebezpečným. Premiestnenie sa má uskutočniť do roku 2024, informovala v piatok stanica BBC News.

Tábor sa aktuálne nachádza v nadmorskej výške 5364 metrov, nová základňa bude o 200 až 400 metrov nižšie.

Tábor, ktorý počas jarnej horolezeckej sezóny využíva 1500 ľudí, je postavený na rýchlo sa stenčujúcom ľadovci Khumbu. Na jeho zamýšľanom novom miestne nie je celoročná vrstva ľadu.

Výskumníci tvrdia, že topiaca sa voda destabilizuje ľadovec. Podľa samotných horolezcov sa v základnom tábore čoraz častejšie objavujú trhliny, a to aj počas noci.
Archívny záber z 10. novembra 1984 z čs. vedecko-horolezeckej expedície Himaláje '84 - Sagarmatha, ktoré urobil horolezec Zoltán Demján - muž, ktorý spolu s Jozefom Psotkom a šerpom Ang Ritom 15. októbra 1984 zdolal najvyššiu horu sveta 8848 m vysoký Mount Everest. Zoltán Demján pri prekonávaní trhliny v ľadopáde Khumbu.
Foto: TASR

Plány vyplývajú z odporúčaní výboru, ktorý vytvorila nepálska vláda s cieľom uľahčiť a monitorovať horolezectvo v oblasti Mount Everestu (8848 m), najvyššieho vrchu sveta.

Vedci zistili, že Khumbu sa podobne ako mnohé iné ľadovce v Himalájach v dôsledku globálneho otepľovania rýchlo topí a stenčuje. Štúdia z roku 2018 ukázala, že úsek v blízkosti základného tábora sa stenčuje rýchlosťou jeden meter za rok.

Väčšina horolezcov stále vystupuje na Mount Everest z nepálskej strany, ale zvyšuje sa počet tých, ktorí začínajú v Číne.