Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zákon o eutanázii poslal prezident na preskúmanie ústavnému súdu

Na snímke portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa, archívna foto. Foto: TASR/AP

Portugalský parlament 29. januára výraznou väčšinou schválil konečné znenie návrhu zákona, ktorý nasledoval po takmer rok trvajúcich diskusiách.

Lisabon 19. februára (TASR) - Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa vo štvrtok ústavný súd požiadal, aby preskúmal parlamentom prijatý zákon, ktorý umožňuje eutanáziu a asistovanú samovraždu pre nevyliečiteľne chorých a ťažko zranených pacientov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Prezident vo vyhlásení uviedol, že legislatíva sa javí ako "príliš nepresná" a môže spôsobiť "právnu neistotu".

Portugalský parlament 29. januára výraznou väčšinou schválil konečné znenie návrhu zákona, ktorý nasledoval po takmer rok trvajúcich diskusiách. Návrh zákona potom putoval k prezidentovi, ktorý mal rozhodnúť, či ho schváli, vetuje alebo pošle na preskúmanie ústavnému súdu.

Rebelo de Sousa povedal, že návrh zákona nastoľuje sériu otázok o ústavnosti "takej zložitej a kontroverznej témy". Podľa portugalskej ústavy je ľudský život "posvätný", hoci v krajine je od roku 2007 povolené umelé prerušenie tehotenstva. 

Parlament môže druhým hlasovaním prezidentské veto prelomiť. Eutanázia znamená, že lekár priamo podáva pacientovi smrteľné lieky, zatiaľ čo samovražda s lekárskou pomocou je, keď si pacient podá smrtiacu látku sám pod lekárskym dohľadom, píše AP.

Eutanáziu a asistovanú samovraždu povoľuje niekoľko ďalších krajín Európskej únie.