Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zákonodarcovia v Taliansku začnú voliť nového prezidenta

Na snímke z 29. januára 2021 taliansky prezident Sergio Mattarella po stretnutí s predstaviteľmi talianskych strán v Prezidentskom paláci v Ríme. Foto: TASR/AFP – Alessandra Tarantino

Bývalý premiér Silvio Berlusconi v sobotu oznámil, že o post prezidenta sa uchádzať nebude.

Rím 24. januára (TASR) - V Taliansku sa v pondelok o 15.00 h začne proces voľby nového prezidenta. O novej hlave štátu rozhodne 1009 voliteľov. Ide o 630 členov Poslaneckej snemovne, 315 zvolených senátorov, šesť doživotných senátorov a 58 zástupcov 20 talianskych regiónov. Voľba tajným hlasovaním sa môže natiahnuť aj na niekoľko dní. Meno nástupcu odchádzajúcej hlavy štátu Sergia Mattarellu sa neočakáva skôr ako vo štvrtok, napísala agentúra DPA.

V súboji o post hlavu štátu už tradične nie sú žiadni oficiálni kandidáti, no súčasný premiér Mario Draghi je už dlho považovaný za favorita na najvyšší post. Keďže však nemôže zastávať obe funkcie, v Ríme už týždne prebiehajú rokovania o tom, ako ďalej s jeho vládou.

Bývalý premiér Silvio Berlusconi v sobotu oznámil, že o post prezidenta sa uchádzať nebude. Pravicové strany ani ľavicové spektrum sa do nedele nedohodli na spoločnom kandidátovi.

DPA pripomína, že v prvý deň hlasovania meno nového prezidenta neprinesie, pretože na víťazstvo je potrebná dvojtretinová väčšina. Keďže je naplánované len jedno hlasovanie za deň, meno víťaza bude zrejme známe až koncom týždňa.