Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zalmay Khalilzad sa vzdal postu vyslanca USA pre Afganistan

Vyslanec USA pre afganský mierový proces Zalmay Khalilzad, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dôvody, prečo Khalilzad podal demisiu, ministerstvo zahraničných vecí USA nezverejnilo.

Washington 18. októbra (TASR) - Americký vyslanec pre Afganistan Zalmay Khalilzad v pondelok podal demisiu.

Podľa agentúry AFP o tom v utorok informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí. Šéf diplomacie Antony Blinken potvrdil Khalilzadov odchod s tým, že funkciu prevezme jeho zástupca Thomas West.

Khalilzad sa počas leta snažil vyvíjať tlak na fundamentalistické hnutie Taliban a dosiahnuť zastavenie jeho ofenzívy, v ktorej rámci sa postupne zmocňovalo metropol afganských provincií a v polovici augusta ovládlo celú krajinu.

Dôvody, prečo Khalilzad podal demisiu, ministerstvo zahraničných vecí USA nezverejnilo.

Podľa americkej tlače bola žiadosť 70-ročného Khalilzada datovaná 18. októbrom.

Khalilzad v nej okrem iného priznal, že "politická dohody medzi afganskou vládou a Talibanom, na ktorej koncipovaní sa on osobne zúčastnil a ktorá vznikla za predchádzajúcej americkej administratívy, sa nerealizuje tak, ako sa to plánovalo".

Khalilzad je pôvodom Paštun a je naturalizovaným americkým občanom pôvodom z Afganistanu.

V administratíve prezidenta USA Georgea W. Busha bol najskôr osobitným vyslancom pre Afganistan a potom veľvyslancom USA v Kábule. V septembri 2018 ho vtedajší americký prezident Donald Trump vymenoval za osobitného vyslanca pre Afganistan. Stal sa strojcom mierových dohôd Trumpovej administratívy s Talibanom podpísaných v katarskej Dauhe vo februári roku 2020.

West v rokoch 2012-15 pôsobil v Rade národnej bezpečnosti Bieleho domu, pričom sa zaoberal Afganistanom a Pakistanom. Viceprezidentom USA bol vtedy súčasný prezident USA Joe Biden. V tom istom období West zastával i post osobitného poradcu viceprezidenta USA pre južnú Áziu.