Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Žalobcovia žiadajú pre Abdeslama doživotie bez možnosti prepustenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Salah Abdeslam je jediným z členov útočiaceho teroristického komanda, ktorý je stále nažive.

Paríž 10. júna (TASR) - Francúzski žalobcovia žiadajú doživotný trest bez možnosti podmienečného prepustenia pre hlavného podozrivého z džihádistických útokov v Paríži z novembra 2015, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, podľa ktorej je žiadosť o nemožnosť podmienečného prepustia zriedkavá. Odsúdení s doživotným trestom sú totiž vo Francúzsku zvyčajne prepustení po 20 až 25 rokoch za mrežami.

Salah Abdeslam je jediným z členov útočiaceho teroristického komanda, ktorý je stále nažive. Spolu s ním súdia aj ďalších 19 osôb, z toho šesť v neprítomnosti, ktoré čelia rôznym obvineniam z napomáhania páchateľom. Pre troch z nich prokurátori žiadajú tiež doživotné tresty. Ide o Mohameda Abriniho, Belgičana obvineného z poskytovania zbraní a logistickej podpory, a ďalej o dvoch vysokopostavených členov Islamského štátu. Tí však už zrejme boli zabití v Sýrii alebo Iraku. AFP pripomenula, že proces so strojcami najkrvavejších teroristických útokov v histórii Francúzska je veľmi emocionálny. Verdikt má padnúť 29. júna.

Pri sérii útokov v Paríži z 13. novembra 2015 páchatelia strieľali do ľudí v koncertnom klube Bataclan a v baroch a reštauráciách po meste. Traja samovražední bomboví útočníci odpálili svoje vesty pred štadiónom Stade de France, kde práve prebiehal priateľský futbalový zápas Francúzska s Nemeckom. Na štadióne bol prítomný aj vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého bezpečnostné zložky okamžite evakuovali. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.