Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Žalobu Trumpovej kampane zamietol aj súd v štáte Michigan

Na snímke voliči stoja v rade pred volebnou miestnosťou v americkom Dallase 3. novembra 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Trumpova kampaň v žalobe obvinila demokratku Bensonovú z toho, že povolila zrátanie hlasov bez prítomnosti volebných pozorovateľov z demokratickej aj republikánskej strany.

Washington 5. novembra (TASR) - Súd v americkom štáte Michigan zamietol vo štvrtok žalobu kampane prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorá tamojšie úrady právne napadla z dôvodu, že volební pozorovatelia republikánskej strany nemali dostatočný prístup ku korešpondenčným volebným lístkom či iným hlasom odovzdaným v predstihu. Informovala o tom agentúra AP.

Sudkyňa Cynthia Stephensová poznamenala, že žaloba bola podaná v stredu poobede tamojšieho času; teda len niekoľko hodín pred skončením sčítania všetkých hlasov v Michigane. V rozhodnutí o zamietnutí žaloby uviedla, že Trumpov tím v tejto kauze obžaloval nesprávnu osobu - štátnu tajomníčku Michiganu Jocelyn Bensonovú. Napriek tomu, že práve Bensonová je zodpovedná za priebeh volieb v Michigane, nemá kontrolu nad sčítavaním hlasov v jednotlivých volebných staniciach.

Trumpova kampaň v žalobe obvinila demokratku Bensonovú z toho, že povolila zrátanie hlasov bez prítomnosti volebných pozorovateľov z demokratickej aj republikánskej strany, čím "porušila ústavné právo voličov". Bensonová obvinenie poprela.

Tlačové agentúry AFP a AP už v stredu večer hlásili, že v Michigane zvíťazil nominant Demokratickej strany Joe Biden. Vo voľbách z roku 2016 tam vyhral jeho súper, úradujúci prezident Donald Trump.