Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zalužnyj: Nateraz nemôžem potvrdiť odsun ruských jednotiek z Chersonu

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 ruskí vojaci stoja vedľa svojich nákladných vozidiel v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Znovuzískanie Chersonu sa od začiatku okupácie stalo jedným z hlavných vojenských a politických cieľov Ukrajiny.

Londýn/Kyjev 10. novembra (TASR) - Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok vyhlásil, že nateraz nemôže potvrdiť, ani vyvrátiť informáciu o oznámenom začiatku sťahovania ruských jednotiek z Chersonu. Podľa britskej stanice BBC dodal, že ukrajinské jednotky pokračujú v ofenzíve v súlade so svojím vlastným plánom.

Zalužnyj uviedol, že údajné stiahnutie sa ruských jednotiek z Chersonu je výsledkom aktívnej činnosti ukrajinskej armády. Priamo na chersonskom fronte ukrajinské jednotky zničili logistické trasy a systém podpory, narušili ruskej armáde systém velenia a riadenia. Zalužnyj konštatoval, že ruské jednotky "nemali iné východisko ako útek".

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že ruské jednotky už začali ustupovať z ukrajinského mesta Cherson okupovaného od prvých dní invázie. Príslušný rozkaz v stredu vydal ruský minister obrany Sergej Šojgu po vypočutí si správy veliteľa spoločnej skupiny ruských jednotiek na Ukrajine Sergeja Surovikina.

Znovuzískanie Chersonu sa od začiatku okupácie stalo jedným z hlavných vojenských a politických cieľov Ukrajiny.