Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Zalužnyj: Od začiatku invázie zabili takmer 9000 ukrajinských vojakov

Ukrajinskí vojaci sa zhromažďujú v dedine, kde sa momentálne zdržiavajú v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, v nedeľu 21. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Zalužnyj povedal, že ukrajinské deti potrebujú mimoriadnu pozornosť, "pretože ich otcovia odišli na front a možno sú medzi takmer 9000 hrdinami, ktorí boli zabití".

Kyjev 22. augusta (TASR) - Od začiatku ruskej invázie bolo zabitých takmer 9000 ukrajinských vojakov. V pondelok to na podujatí na počesť vojnových veteránov a rodín usmrtených vojakov oznámil vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvoláva agentúra Interfax-Ukrajina.

Zalužnyj ďalšie detaily neuviedol a nespresnil, či spomínaný údaj zahŕňa všetkých členov vojenského personálu zabitých v boji vrátane napríklad príslušníkov pohraničnej stráže, píše agentúra Reuters. Nekonkretizoval ani počet zabitých civilistov.

Zalužnyj povedal, že ukrajinské deti potrebujú mimoriadnu pozornosť, "pretože ich otcovia odišli na front a možno sú medzi takmer 9000 hrdinami, ktorí boli zabití". Doplnil, že na obrane Ukrajiny sa v rámci ozbrojených síl či iných zložiek podieľa zhruba milión ľudí.

Za skoro šesť mesiacov od začiatku vojny ukrajinskí predstavitelia len zriedka poskytli podrobnosti o vojenských stratách na strane Kyjeva, konštatuje agentúra AFP. Naposledy boli takéto údaje zverejnené v apríli, keď prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že zabitých bolo 3000 ukrajinských vojakov a 10.000 utrpelo zranenia.

Generálny štáb ukrajinskej armády tvrdí, že Rusko prišlo od začiatku invázie na Ukrajinu o 45.400 vojakov. Moskva počet svojich zabitých vojakov neuvádza.