Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Zalužnyj: Ukrajina potrebuje delostrelecké systémy kalibru 155 mm

Na archívnej snímke z 5. júna 2022 ukrajinský vojak si dáva pauzu pred návratom do frontovej línie v oblasti Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Podľa Zalužného je situácia komplikovaná najmä v meste Severodoneck, kde ruská armáda rozmiestnila až sedem práporových taktických skupín.

Kyjev 13. júna (TASR) - Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval, že frontová línia na Ukrajine sa v súčasnosti tiahne 2450 kilometrov, pričom na 1105 kilometroch sa vedú aktívne bojové operácie.

Zalužnyj to napísal v statuse zverejnenom na sociálnej sieti Facebook po rokovaní s americkým generálom Markom Milleym, predsedom Zboru náčelníkov štábov americkej armády.

Ukrajinský generál informoval svojho kolegu o aktuálnej situácii, pričom zdôraznil, že ruská armáda sústredila svoje hlavné sily na severe Luhanskej oblasti. Hromadne tam používa delostrelectvo, pričom má - podľa Zalužného - "desaťnásobnú palebnú prevahu" nad ukrajinskou armádou, ktorá však "napriek všetkému drží svoje pozície".

Podľa Zalužného je situácia komplikovaná najmä v meste Severodoneck, kde ruská armáda rozmiestnila až sedem práporových taktických skupín. Ukrajinskej armáde sa napriek silnej paľbe podarilo protivníka zastaviť, uviedol Zalužnyj. Dodal: "Každý meter ukrajinskej zeme je tam nasiaknutý krvou - nielen tou našou, ale aj tou okupantskou".

Informoval tiež o obnovení ostreľovania obytných oblastí Charkova, ako aj o tom, že jednotky Ruskej federácie pokračujú v delostreleckej a mínometnej paľbe na pozície ukrajinskej armády v okolí miest Černihiv a Sumy.

Dodal, že v niektorých oblastiach ukrajinská armáda podnikla protiútoky. Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že nedávno sa objavili správy o tom, že ukrajinskej armáde sa podarilo získať späť územia na hraniciach Mykolajivskej a Chersonskej oblasti.

Zalužnyj v súvislosti s vývojom na bojiskách Ukrajiny zopakoval požiadavku ukrajinského velenia adresovanú západným spojencov – aby pomohli Ukrajine získať viac delostreleckých systémov kalibru 155 mm, a to v čo najkratšom čase.

Podľa Zalužného statusu na Facebooku si s generálom Milleym vymenili názory na priebeh transferu a použitia spojencami už poskytnutých zbraní a prediskutovali scenáre ďalšieho možného vývoja situácie.