Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zámer pomenovať rýchlovlak po Anne Frankovej sa stretol s polemikou

Židovské dievčatko Anne Franková pózuje na archívnej fotografii z roku 1941, ktorú poskytlo Múzeum Anne Frankovej v Amsterdame 11. júna 2009. Foto: TASR/AP

Na zozname mien pre vlaky okrem Frankovej figurujú bývalý západonemecký kancelár Konrad Adenauer, nemeckí protifašistickí bojovníci Hans a Sophie Scholloví či nemecký spisovateľ Erich Kästner.

30. októbra (TASR) - Plán nemeckých železníc pomenovať vysokorýchlostný vlak po mladej nemeckej Židovke Anne Frankovej, ktorá sa stala obeťou nacistického rasového prenasledovania, vyvolal rozsiahlu polemiku.

Nemecké železnice (DB) hodlajú pomenovať svoje nové vlakové súpravy ICE 4 po významných osobnostiach; Franková si počas svojho ukrývania v amsterdamskom byte viedla denník, ktorý sa neskôr stal svetoznámym dielom.

Nadácia Anny Frankovej v pondelok vyjadrila voči zámerom DB výhrady. Nadácia sa totiž domnieva, že súvislosť Frankovej a vlakov vyvoláva asociácie s nacistickou perzekúciou Židov počas druhej svetovej vojny a ľudských transportov. Pripúšťa však, že podobné iniciatívy sú zvyčajne založené na dobrých úmysloch, informovala agentúra DPA.

Cieľom pomenovania rýchlovlakov je podľa DB "vzdať úctu významným osobnostiam a zachovať ich pamiatku". Návrhy preskúmala osobitná komisia pozostávajúca z rozličných expertov vrátane historikov, uvádzajú DB.

Na zozname okrem Frankovej figurujú bývalý západonemecký kancelár Konrad Adenauer, nemeckí protifašistickí bojovníci Hans a Sophie Scholloví, nemecký spisovateľ Erich Kästner či nemecký teológ Dietrich Bonhoeffer. Všetci z nich boli otvorenými kritikmi nacistického režimu. Scholloví a Bonhoeffer zaplatili za svoju odbojovú činnosť životmi.

Franková sa so svojou rodinou ukrývala pred nacistami v rokoch 1942-44. Po tom, ako ich vyzradili, ju ako 15-ročnú zavraždili v roku 1945 v koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Denník Anny Frankovej vyšiel v roku 1947.