Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zamestnanci iránskej justície žiadajú zvýšenie platov

Na archívnej snímke iránska vlajka. Foto: TASR/AP

Nová vláda, ktorú Raísí de facto vedie, teraz zaujíma odmietavý postoj k požiadavke na zvýšenie platov v sektore súdnictva.

Teherán 9. januára (TASR) - Vo väčšine miest Iránu sa v sobotu a v nedeľu konali zhromaždenia zamestnancov sektoru súdnictva, ktorí protestujú proti odmietavému stanovisku vlády k ich požiadavke na zvýšenie platov. Podľa agentúry AFP, protesty podobného charakteru sú v Iráne veľmi ojedinelé.

Zvýšenie platov zamestnancov justície pritom - ešte ako predseda najvyššieho súdu - navrhoval aj terajší ultrakonzervatívny iránsky prezident Ebráhím Raísí, ktorý sa funkcie hlavy štátu ujal v auguste roku 2021.

Nová vláda, ktorú Raísí de facto vedie, teraz zaujíma odmietavý postoj k požiadavke na zvýšenie platov v sektore súdnictva, vysvetlila AFP.

Irán, zasiahnutý prísnymi ekonomickými sankciami uvalenými od roku 2018 zo strany Spojených štátov amerických, zaznamenal takmer 60-percentný nárast inflácie.

Noviny Šark, ktoré sú výrazne proreformné, v nedeľu zverejnili videozáznam z protestu stoviek mužov a žien pred parlamentom v Teheráne.

"Ak sa náš problém nevyrieši, znefunkčníme justičný systém!" skandovali.

Ďalší reformný denník, Arman Melli, napísal, že podobné protesty sa uskutočnili v mnohých mestách Iránu aj v sobotu. Demonštranti počas nich držali transparenty s heslami, ktoré hlásali, že "pracovníci justície nie sú schopní sa uživiť" a kritizovali "pokrytectvo vlády a parlamentu".

Zamestnancov justície v Iráne nahnevalo vyjadrenie Mejsama Latifiho, generálneho riaditeľa vládneho úradu pre administratívne a náborové záležitosti, ktorý v stredu v parlamente vyhlásil, že vládne úrady nemôžu súhlasiť s požiadavkou zamestnancov justície, pretože by to viedlo k rovnakým požiadavkám ľudí z iných sektorov.