Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zamestnanci parížskeho metra vyhlásili jednodňový štrajk

Ľudia stoja pred zatvoreným metrom 10. novembra 2022 v Paríži. Foto: TASR/AP

Výluka sa dotkne aj autobusov, z ktorých budú premávať len približne dve tretiny.

Paríž 10. novembra (TASR) - Zamestnanci parížskeho metra vyhlásili na štvrtok jednodňový štrajk. Bojovať tak chcú proti nevyhovujúcim platovým podmienkam a inflácii. Informovala o tom spoločnosť RATP, ktorá vo francúzskej metropole prevádzkuje hromadnú dopravu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pracovníci parížskeho metra sa svojou akciou pripojili k obdobným protestom, aké sa v ostatnom čase konali vo viacerých európskych krajinách vrátane Belgicka a Grécka, kde sa štrajkovalo v stredu. Na štvrtok ohlásili štrajk aj zamestnanci londýnskeho metra.

Firma RATP uviedla, že takmer všetky linky parížskeho metra budú mimo prevádzky, či prípadne budú fungovať len počas dopravnej špičky a aj to v obmedzenom režime. Vyzvala tiež ľudí, aby vo štvrtok pracovali z domu alebo sa vyhli cestovaniu, ak sa dá.

Štrajk sa nedotkne jedine liniek 1 a 14, ktoré sú plne automatizované a premávajú bez vodiča. Tie budú fungovať normálne.

Prevádzkovateľ hromadnej dopravy tiež upozornil, že výpadky nastanú aj v rámci parížskych prímestských vlakových spojov, ktoré premávajú z centra Paríža, k zábavným parkom Disneyland či letiskám Charlesa de Gaulla a Orly.

Výluka sa dotkne aj autobusov, z ktorých budú premávať len približne dve tretiny. Električky by však mali fungovať v takmer normálnom režime.

Predstavitelia odborov dúfajú, že sa im okrem iného podarí na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyvinúť tlak a zvrátiť aj jeho plán zvýšiť dôchodkový vek zo súčasných 62 na 64–65 rokov.