Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Zamestnanci železníc a leteckej dopravy v Nemecku budú opäť štrajkovať

Vlaky ICE sú zaparkované pred hlavnou stanicou vo Frankfurte v Nemecku. Foto: TASR/AP

Zamestnanci požadujú zvýšenie platov, ktoré by im pomohlo zvládať vyššie životné náklady spojené s infláciou.

Berlín 6. marca (TASR) - Zamestnanci železníc a leteckej dopravy v Nemecku začínajú nové kolo štrajkov, ktoré nasledujúce dni výrazne obmedzia dopravu. Zamestnanci požadujú zvýšenie platov, ktoré by im pomohlo zvládať vyššie životné náklady spojené s infláciou. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Nemecko v uplynulých mesiacoch zasiahlo množstvo štrajkov v sektore dopravy, štátnej správy a supermarketov.

V stredu o 18.00 h začali železničiari 35-hodinový štrajk v nákladnej doprave. Začiatok štrajku v osobnej doprave je naplánovaný na štvrtok o druhej ráno. Dĺžka štrajku má zdôrazniť kľúčovú požiadavku odborového zväzu rušňovodičov GDL, ktorý žiada skrátenie pracovného týždňa z 38 na 35 hodín.

Januárový štrajk rušňovodičov spôsobil problémy tisícom cestujúcich. Podľa šéfa GDL Clausa Weselského šlo iba o začiatok "vlny štrajkov". Ďalšie akcie budú podľa neho ohlásené, "keď si budeme myslieť, že je na to správny čas", a nie 48 hodín vopred, ako to bolo v minulosti. Na železnicu ako spoľahlivý dopravný prostriedok sa podľa neho už nemožno spoliehať.

Štrajky železničiarov odsúdila železničná spoločnosť Deutsche Bahn, ktorá uviedla, že urobila ústupky prinášajúce 13-percentné zvýšenie platov.

Letecká spoločnosť Lufthansa v pondelok na sociálnej sieti X uviedla, že odborový zväz Verdi vyzval pozemný personál spoločnosti Lufthansa, aby od štvrtka 4.00 h do soboty 7.10 h vstúpil do štrajku, v dôsledku čoho sa očakávajú rozsiahle dôsledky na letový poriadok.

Jednodňový štrajk vyhlásili aj pracovníci bezpečnostných služieb na letiskách vo Frankfurte a Hamburgu. Vo Frankfurte v ten deň zrušia všetky odlety.

Februárový jednodňový štrajk personálu spoločnosti Lufthansa postihol približne 100.000 cestujúcich, pričom zrušili 80 až 90 percent letov.