Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Západ odignoroval bezpečnostné obavy Ruska, povedal Putin Macronovi

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Rusko poprelo, že plánuje napadnúť svojho východného suseda. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.

Moskva 28. januára (TASR) - Západ odignoroval bezpečnostné obavy Ruska v súvislosti s rozširovaním Severoatlantickej aliancie (NATO), povedal ruský prezident Vladimir Putin svojmu francúzskemu náprotivku Emmanuelovi Macronovi počas ich piatkového telefonátu. TASR prevzala túto informáciu od francúzskej tlačovej agentúry AFP.

"USA a NATO vo svojej odpovedi (na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Kremľom) nevzali do úvahy zásadné obavy Ruska vrátane zastavenia expanzie NATO a rozmiestňovania útočných zbraňových systémov pri ruských hraniciach," povedal Putin Macronovi, uvádza sa v prepise telefonátu, ktorú zverejnil Kremeľ.

Veľvyslanec USA v Moskve John Sullivan podľa agentúry TASS uviedol, že Kremeľ na list USA a NATO zatiaľ oficiálne nereagoval.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov označil písomnú odpoveď Spojených štátov na návrh bezpečnostných záruk žiadaných Ruskom za "vzor diplomatickej slušnosti" v porovnaní s odpoveďou, ktorú Moskve doručilo NATO.

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov reční na pôde Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu v Moskve 26. januára 2022.
Foto: TASR/AP


"Odpoveď NATO je natoľko zideologizovaná, priam až dýcha výnimočnosťou Severoatlantickej aliancie, jej špeciálnym poslaním a účelom. Až som sa hanbil za tých, ktorí tieto texty písali," uviedol Lavrov.


Po tom, ako Rusko nazhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny tisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu do tejto bývalej sovietskej krajiny. Spojené štáty a ich spojenci Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu tvrdé sankcie.

Rusko poprelo, že plánuje napadnúť svojho východného suseda. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.