Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Západ oznámil nové sankcie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Západní spojenci tiež obmedzia možnosť bohatých Rusov kupovať si občianstvo v iných krajinách.

Brusel 26. februára (TASR) - Európska únia spolu so Spojenými štátmi a ďalšími západnými partnermi oznámila v sobotu večer nové sankcie voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu. Medzi nimi figuruje vylúčenie niekoľkých ruských bánk zo systému medzibankových platieb SWIFT. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

Svoje rozhodnutie západní lídri zdôvodnili pokračujúcimi útokmi na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Lídri západných štátov deklarovali, že v tejto situácii sú "rozhodnutí pokračovať" v reštrikciách, ktoré Rusko ešte viac izolujú od medzinárodného finančného systému a našich ekonomík.

Opatrenia, ktoré sa majú implementovať v najbližších dňoch, zahŕňajú odstránenie "vybraných ruských bánk zo systému zasielania správ SWIFT".

"To zabezpečí, že tieto banky budú odpojené od medzinárodného finančného systému a poškodí ich schopnosť pôsobiť globálne,"
citovala BBC zo spoločného vyhlásenia.

Západní spojenci tvrdia, že sa tiež "zaviažu uvaliť reštriktívne opatrenia, ktoré zabránia ruskej centrálnej banke rozmiestniť svoje medzinárodné rezervy spôsobom podkopávajúcim vplyv našich sankcií".

Západní spojenci tiež obmedzia možnosť bohatých Rusov "kupovať si" občianstvo v iných krajinách.

Toto rozhodnutie je pokračovaním sankcií, ktoré západné krajiny zavádzajú v reakcii na ruskú tzv. špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine.