Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Irán: Západ pomáha demonštrantom vyrábať zbrane a Molotovove koktaily

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom vedenom vo štvrtok večer šéf iránskeho rezortu diplomacie obvinil západné vlády.

Teherán 11. novembra (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján obvinil západné krajiny, že podporujú násilnosti v Iráne a pomáhajú demonštrantom s výrobou zbraní a Molotovových koktailov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vlna protestov prepukla v Iráne po tom, čo 16. septembra zomrela 22-ročná Kurdka Mahsá Amíníová. Tú tri dni predtým v Teheráne zadržala mravnostná polícia za údajné nevhodné oblečenie.

Nepokoje, ktoré trvajú už osem týždňov sa rozšírili do viac než 130 miest. Prišlo pri nich o život stovky osôb vrátane protestujúcich, ako aj príslušníkov bezpečnostných zložiek. Polícia počas nich tiež zadržala viac ako 14.000 ľudí.

V telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom vedenom vo štvrtok večer šéf iránskeho rezortu diplomacie obvinil západné vlády, že "podporujú násilie a prostredníctvom médií a sociálnych sietí učia demonštrantov vyrábať zbrane a Molotovove koktaily".

Podľa Abdollahjána tieto činy viedli k usmrteniu policajtov a narušeniu bezpečnosti v Iráne. "Pripravili dokonca pôdu na vykonanie teroristického útoku Islamského štátu," tvrdí iránsky minister.

Kritizoval tiež krajiny Západu, ktoré žiadali zvolať mimoriadne rokovanie Rady OSN pre ľudské práva venované reakcii iránskej vlády na protesty po smrti Amíníovej. Podľa jeho názoru by takéto zasadnutie malo byť zamerané "skôr na štáty, ktoré podporujú násilie, nie na Irán – skutočného ochrancu ľudských práv".