Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Západ USA sužujú mimoriadne horúčavy

Stephanie Berry, mejkap umelkyňa, pózuje s obrovskou mydlovou bublinou počas horúčav na pláži v kalifornskom meste Santa Monica v stredu 16. júna 2021. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že nasledujúce dva dni teplota dosiahne 47 stupňov Celzia, uviedla Národná meteorologická služba.

Phoenix 17. júna (TASR) - Západ Spojených štátov zasiahli na toto ročné obdobie nezvyčajné horúčavy. Ako vo štvrtok informovala agentúra AP, na mnohých miestach namerali v stredu rekordne vysoké teploty.

V meste Phoenix v štáte Arizona teplota vzduchu v stredu dosiahla rekordných 46 stupňov Celzia. Očakáva sa, že nasledujúce dva dni teplota dosiahne 47 stupňov Celzia, uviedla Národná meteorologická služba (NWS).

Vysoké teploty hlásilo tento týždeň najmenej 11 štátov USA, napísal portál Accuweather.com. V meste Las Vegas v štáte Nevada dosiahla teplota 46,6 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord (45,5 stupňa Celzia) z roku 1940. Aj v kalifornskom Palm Springs vystúpili teploty na 48,9 stupňa Celzia.

Vysoké teploty najbližšie dni očakáva tiež mesto Denver, kde v utorok namerali rekordných 38 stupňov Celzia. Meteorológovia vydali výstrahu pred nadmerným teplom pre niektoré oblasti na západe štátu Colorado, z ktorých väčšina zažíva extrémne sucho.

Vedci, ktorí skúmajú sucho a zmenu klímy, tvrdia, že ľudia žijúci na americkom západe môžu v najbližších rokoch očakávať opakované horúčavy.

"Vlny horúčav sa na západe zhoršujú, pretože pôda je veľmi suchá,“ uviedol vedec Park Williams z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, ktorý vypočítal, že pôda v západnej polovici USA je najsuchšia od roku 1895.