Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Západ vo štvrtok zverejní nové sankcie voči Rusku

Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan počas tlačovej konferencie vo Washingtone vo štvrtok 4. februára 2021. Foto: TASR/AP

Biden v stredu odcestuje do Európy, aby sa potom vo štvrtok Bruseli zúčastnil na mimoriadnom summite NATO, kde sa stretne s lídrami ostatných 29 členských štátov NATO.

Washington 22. marca (TASR) - Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v utorok oznámil, že Západ vo štvrtok zverejní "nové sankcie proti Rusku", ktoré a posilnia tie doterajšie. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Sullivana budú nové sankcie oznámené vo štvrtok, keď sa prezident USA Joe Biden stretne v Bruseli s európskymi spojencami.

Za dôležitú súčasť tohto balíka Sullivan označil aj dosiahnutie zhody v tom, že je potrebné predísť a zabrániť akémukoľvek pokusu ktorejkoľvek krajiny pomôcť Rusku v podstate podkopať, oslabiť alebo obísť sankcie. Podľa Sullivana je to dôležitou časťou ďalšej fázy režimu sankcií voči Rusku.

Biden v stredu odcestuje do Európy, aby sa potom vo štvrtok Bruseli zúčastnil na mimoriadnom summite NATO, kde sa stretne s lídrami ostatných 29 členských štátov NATO, následne vystúpi na zasadnutí Európskej rady s prejavom k 27 lídrom Európskej únie, informovala americká spravodajská televízia CNN.

Podľa CNN sa očakáva, že Biden bude vo vyhláseniach v Európe vyzývať na spoločné kroky na zvýšenie európskej energetickej bezpečnosti a zníženie závislosti Európy od ruského plynu, a bude sa venovať silám NATO na východnom krídle aliancie.

Sullivan uviedol, že Biden sa prihlási k ďalším záväzkom v oblasti ľudských práv, aby "reagoval na rastúci prílev utečencov" z vojnou zachvátenej Ukrajiny.

Z Bruselu sa Biden v piatok presunie do Poľska, kde ho čaká aj bilaterálne stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Sullivan podľa CNN neuviedol, či sa Biden počas návštevy Poľska osobne stretne aj s utečencami z Ukrajiny.

Sullivan tiež informoval, že od nedávneho telefonátu Joea Bidena s jeho čínskym kolegom Si Ťin-pchingom Spojené štáty nezaznamenali, že by Čína dodala Rusku nejaké vojenské vybavenie. Uviedol, že Washington "naďalej monitoruje" takéto potenciálne akcie Pekingu.