Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Západoafrický štát Benin legalizoval interrupcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Afrike sú interrupcie úplne zakázané v Konžskej republike, Konžskej demokratickej republike, Džibutsku, Egypte a Senegale.

Cotonou 21. októbra (TASR) – Parlament v západoafrickom štáte Benin odhlasoval legalizovanie interrupcií. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Podľa nového zákona môžu ženy umelo prerušiť tehotenstvo v priebehu prvých troch mesiacov, ak je zrejmé, že narodenie dieťaťa by „zhoršilo alebo spôsobilo materiálne, vzdelávacie, profesionálne alebo morálne problémy, nezlučiteľné so ženou alebo záujmom nenarodeného dieťaťa".

AFP pripomína, že ženy doteraz v tejto africkej krajine mohli ísť na interrupciu, ak „tehotenstvo ohrozovalo život matky" alebo bolo tehotenstvo „výsledkom znásilnenia alebo incestu".

„V Benine zomiera každý rok takmer 200 žien v dôsledku komplikácií spojených s interrupciou," uviedol vo štvrtok minister zdravotníctva Benjamin Hounkpatin. „Toto opatrenie prinesie úľavu mnohým ženám, ktoré čelia nechcenému tehotenstvu a sú nútené ohroziť svoj život podstúpením zákroku u neprofesionálov," dodal minister.

Zákony o interrupciách sa podľa AFP vo svete veľmi líšia. Avšak iba malá časť krajín má uzákonené úplné zákazy vykonávania týchto procedúr. Čo sa týka Afriky, interrupcie sú úplne zakázané v Konžskej republike, Konžskej demokratickej republike, Džibutsku, Egypte a Senegale. Zákaz interrupcií platí aj v štáte Guinea-Bissau.