Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Záplavy a zosuvy si tento týždeň v Iráne vyžiadali už 53 životov

Poškodené auto uviazlo v bahne hore nohami po záplavách v severozápadnej časti Teheránu v Iráne vo štvrtok 28. júla 2022. Foto: TASR/AP

Do záchranných prác bola nasadená aj armáda, ktorej príslušníci pomáhajú s evakuáciou tisícok ľudí z odľahlých oblastí na bezpečnejšie miesta.

Teherán 29. júla (TASR) - Na najmenej 53 sa v piatok zvýšil počet obetí, ktoré si tento týždeň vyžiadali zosuvy pôdy a prívalové povodne v Iráne. S odvolaním sa na iránske štátne médiá o tom informovala agentúra AP.

Vyše 30 ľudí zahynulo v dvoch dedinách ležiacich severozápadne a severovýchodne od metropoly Teherán, kde došlo k zosuvom bahna zapríčineným lejakmi. V ďalších ôsmich provinciách zomrelo približne 20 ľudí, pričom lejaky a záplavy postihli celkovo 21 z 31 iránskych provincií. Najmenej 16 ľudí je stále nezvestných, preto panujú tak obavy, že počet obetí ešte porastie.

Do záchranných prác bola nasadená aj armáda, ktorej príslušníci pomáhajú s evakuáciou tisícok ľudí z odľahlých oblastí na bezpečnejšie miesta. Len pred necelým týždňom si predošlé záplavy v obvykle suchom trpiacej juhoiránskej provincii Fárs vyžiadali 22 obetí na životoch.

Úrady pripisujú vysoký počet obetí najnovších záplav a zosuvov rozsiahlemu nerešpektovaniu bezpečnostných opatrení. Kritici vlády naopak z tragédie vinia nedostatky pri realizácii stavebných projektov či neskoré varovania zo strany úradov.

Agentúra AFP vo štvrtok informovala, že Červený polmesiac poslal vo štvrtok Iráncom SMS správu, v ktorej ich varoval, aby sa až do pondelka vyhýbali horským oblastiam a brehom riek. Lejaky sa na mnohých miestach očakávajú aj v nadchádzajúcich dňoch.