Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Záplavy na Filipínach si vyžiadali už päť desiatok ľudských životov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Silné dažde zasiahli Filipíny cez vianočný víkend.

Manila 1. januára (TASR) - Na 49 a zvýšil počet obetí silných dažďov a následných povodní a zosuvov pôdy, ktoré počas vianočných sviatkov postihli niektoré časti súostrovia Filipíny v juhovýchodnej Ázii. Napísala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na údaje filipínskeho štátneho úradu na zvládanie prírodných katastrof.

Nezvestné sú naďalej dve desiatky osôb a výčiny nepriaznivého počasia priamo či nepriamo zasiahli až 550.000 Filipínčanov v 30 provinciách, sumarizuje uvedená inštitúcia.

Najmenej 51.400 ľudí bolo z dotknutých oblastí vysídlených a muselo sa uchýliť do evakuačných stredísk či k svojim príbuzným a známym.

Najviac mŕtvych - 19 - hlási juhofilipínska provincia Misamis Occidental. Ďalšie provincie na juhu krajiny uvádzajú dovedna 17 mŕtvych a provincie na východe a západe Filipín celkovo 13.

Škody, ktoré prírodný živel spôsobil v poľnohospodárstve na na infraštruktúre, odhaduje úrad pre boj s prírodnými katastrofami na vyše 1,43 miliardy pesos, čo je zhruba 25 miliónov dolárov.

Silné dažde zasiahli Filipíny cez vianočný víkend. Filipíny patria medzi krajiny najviac náchylné na dôsledky globálnej klimatickej zmeny.