Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Záplavy v Afganistane, Indii a Pakistane si vyžiadali desiatky obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšinu úmrtí spôsobila voda valiaca sa z hôr do údolí a silný vietor, spresnili vládne zdroje. Takmer 150 ľudí utrpelo zranenia a boli ošetrení v nemocnici

Islamabad/Naí Dillí 17. apríla (TASR) - Najmenej 50 obetí na životoch si vyžiadali záplavy v Pakistane spôsobené silným dažďom, ktoré poničili domy i na poliach úrodu. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na pakistanské úrady.

Väčšinu úmrtí spôsobila voda valiaca sa z hôr do údolí a silný vietor, spresnili vládne zdroje. Takmer 150 ľudí utrpelo zranenia a boli ošetrení v nemocnici.

Najviac postihnutými oblasťami sú provincia Chajbar Paštúnchvá na severozápade krajiny a Balúčistán na juhozápade, kde bolo zaplavených viacero miest.

Záchranári a armáda pomáhali s evakuáciou ľudí uviaznutých v mestách a dedinách Balúčistánu. Záplavy takisto zničili stovky hektárov pšenice v provincii Pandžáb v strednej časti krajiny.

Minister pre informácie a vysielanie Favád Čaudhurí povedal, že vláda udržiava armádu a záchranárov v pohotovosti, pretože na základe predpovedí sa očakávajú ďalšie dažde.

Búrka, ktorá sa prehnala cez územie v západnej časti Indie, si vyžiadala najmenej 35 obetí na životoch a zanechala rozsiahle škody, informovala v stredu agentúra AFP.

Silný vietor zasiahol štáty Radžastan a Gudžarát, ležiace na východe, a Madhjapradéš v strednej časti krajiny, kde rúcal steny, stromy a elektrické vedenie.

Vietor a neočakávané dažde zasiahli aj hlavné mesto Naí Dillí. Z dôvodu búrok museli v krajine zrušiť aj niekoľko politických zhromaždení spojených s prebiehajúcimi parlamentnými voľbami.

Prudký dážď a záplavy zasiahli aj 16 z 34 provincií Afganistanu, uviedol na svojom webovom portáli denník Daily Sabah. Záplavy si v provincii Herát na západe Afganistanu vyžiadali najmenej päť obetí.

Záplavy väčšinou oblasť južnej Ázie zasiahnu počas obdobia monzúnov, ktoré sa začína v júli a končí v auguste. Odborníci pripisujú predčasné dažde globálnemu otepľovaniu.