Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Záplavy v Nigeri si vyžiadali už 35 životov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dvadsať ľudí prišlo o život pri zrútení domov a 15 ďalších sa utopilo. Najmenej 24 ďalších osôb utrpelo pri búrkach a záplavách zranenia.

Niamey 1. augusta (TASR) - Prinajmenšom 35 obetí na životoch si už vyžiadali silné búrky, ktoré od júna sužujú vyprahnutú africkú krajinu Niger. Ďalších vyše 26.500 osôb muselo opustiť svoje domovy. S odvolaním sa na sobotňajšie vyjadrenie tamojšieho úradu civilnej ochrany o tom informovala agentúra AFP.

Dvadsať ľudí prišlo o život pri zrútení domov a 15 ďalších sa utopilo. Najmenej 24 ďalších osôb utrpelo pri búrkach a záplavách zranenia. Svoje domovy muselo podľa údajov úradu civilnej ochrany opustiť 26.532 ľudí.

Búrky najhoršie postihli južný región Maradi, kde prišlo pri záplavách o život desať ľudí, ďalej región Agadez, z ktorého hlásili taktiež desať obetí na životoch a tiež hlavné mesto Niamey, kde si záplavy vyžiadali osem životov. Pri búrkach bolo zničených 2500 domov, ako aj približne 50 škôl, mešít, obchodov a obilných síl. Zahynulo tiež viac ako 700 kusov dobytka.

Zvyčajne krátke obdobia dažďov spôsobujú v tejto vyprahnutej africkej krajine, ktorá patrí k najsuchším na svete, každoročne poriadnu spúšť. Vlani si vyžiadali dovedna 73 životov a podľa Organizácie Spojených národov podnietili humanitárnu krízu, v rámci ktorej je na pomoc odkázaných 2,2 milióna ľudí.