Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Záplavy v okolí Teheránu si za dva dni vyžiadali najmenej 24 životov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Irán sužujú v ostatnom desaťročí jednak obdobia sucha, ale aj záplav.

Teherán 29. júla (TASR) - Najmenej 24 ľudí už prišlo o život počas dvoch dní záplav, ktoré sužujú okolie iránskej metropoly Teherán. Ďalších 19 osôb je stále nezvestných. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom v piatok píše agentúra AFP.

Predstavitelia Červeného polmesiaca informovali, že k úmrtiam došlo v dôsledku lejakov a záplav, ktoré postihli dedinu západne od Teheránu aj niekoľko ďalších oblastí ležiacich východne od hlavného mesta. V týchto oblastiach pokračuje pátranie po nezvestných.

Prívalové povodne zasiahli úpätie pohoria Alborz pri Teheráne len necelý týždeň po tom, ako si záplavy inej, obvykle suchom trpiacej juhoiránskej provincii Fárs, vyžiadali 22 obetí na životoch.

Irán sužujú v ostatnom desaťročí jednak obdobia sucha, ale aj záplav.

Záplavy podľa iránskeho ministra vnútra Ahmada Váhidího postihli v uplynulých dňoch 18 z celkovo 31 iránskych provincií, vrátane provincií Alborz, Isfahán, Markazí, Teherán či Jazd. Spresnil, že v provincii Jazd ležiacej v strednej časti Iránu boli zaplavené cesty, a to najmä v historickom centre rovnomennej metropoly, ktorá je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Červený polmesiac poslal Iráncom vo štvrtok SMS správu, v ktorej ich varoval, aby sa až do pondelka vyhýbali horským oblastiam a brehom riek.

AFP pripomína, že lejaky na juhu Iránu si v roku 2019 vyžiadali najmenej 76 obetí a spôsobili materiálne škody odhadované na viac ako dve miliardy eur.