Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Dosadení predstavitelia budú odpočúvať mobily obyvateľov Záporožia

Dobrovoľníci pracujú na odstraňovaní trosiek na mieste, kde bolo zničených niekoľko domov po ruskom útoku na obytnú štvrť v ukrajinskom Záporoží, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Od dnešného dňa budú v Záporožskej oblasti orgány presadzovania práva vykonávať náhodné kontroly mobilných telefónov obyvateľov, uviedol Moskvou dosadený predstaviteľ Vladimir Rogov.

Moskva 27. októbra (TASR) - Ruskom dosadení predstavitelia okupovanej Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny vo štvrtok nariadili, aby sa miestnym obyvateľom odpočúvali telefóny. Údajne tak dodržiavajú vojenskú cenzúru, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin vyhlásením stanného práva. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Od dnešného dňa budú v Záporožskej oblasti orgány presadzovania práva vykonávať náhodné kontroly mobilných telefónov obyvateľov," uviedol Moskvou dosadený predstaviteľ Vladimir Rogov. Dodal, že tí, ktorí získavajú informácie "z propagandistických zdrojov teroristického režimu Kyjeva", budú najskôr upozornení a neskôr dostanú pokutu.

Rogov tiež upozornil, že za "zákerné porušovanie zákona o zahraničných agentoch" budú obyvatelia niesť trestnú zodpovednosť.

Putin minulý týždeň vyhlásil stanné právo v štyroch regiónoch, ktoré Rusko v septembri anektovalo. Ide o oblasti Doneckú a Luhanskú a časti oblastí Chersonskej a Záporožskej. AFP však pripomína, že ruské jednotky nemajú nad týmito regiónmi plnú kontrolu. Ich anexia tiež nie je medzinárodne uznaná.