Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Záporožská elektráreň je znova napojená na elektrickú sieť Ukrajiny

Na archívnej snímke z 1. mája 2022 ruský vojenský konvoj smeruje k Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá je okupovaná ruskou armádou na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Záporožská jadrová elektráreň v meste Enerhodar na juhu Ukrajiny bola od ukrajinskej elektrickej prenosovej sústavy vo štvrtok odpojená prvýkrát vo svojich dejinách.

Kyjev 26. augusta (TASR) - Rusmi okupovaná Záporožská jadrová elektráreň je už pripojená k elektrickej sieti Ukrajiny a znova ju zásobuje elektrinou. V piatok to oznámila ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom po tom, čo odpojenie tejto elektrárne od siete vyvolalo vo svete obavy z jadrovej katastrofy. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a Reuters.

"Dnes, 26. augusta 2022 o 14.04 h (13.04 h SELČ), bol jeden z blokov jadrovej elektrárne..., ktorý bol včera odstavený, znovu napojený na elektrickú sieť Ukrajiny," uviedol na sociálnej sieti Telegram Enerhoatom, ktorý má v prevádzke toto najväčšie jadrové zariadenie v Európe so šiestimi reaktormi.

Záporožská jadrová elektráreň v meste Enerhodar na juhu Ukrajiny bola od ukrajinskej elektrickej prenosovej sústavy vo štvrtok odpojená prvýkrát vo svojich dejinách – spôsobil to požiar zapríčinený ostreľovaním, ktorý poškodil elektrické vedenie, informovala predtým Ukrajina.