Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Záporožská elektráreň ostáva pod kontrolou Ruska,tvrdia proruské úrady

Na archívnej snímke zo 17. októbra 2022 Záporožská atómová elektráreň (ZAES), ktorá sa nachádza v Dnepropetrovskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Šéf ukrajinského štátneho energetického podniku Enerhoatom Petro Kotin v nedeľu uviedol, že boli spozorované náznaky, že Rusko by sa mohlo pripravovať na opustenie záporožskej elektrárne.

Kyjev/Moskva 28. novembra (TASR) - Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) je aj naďalej pod kontrolou Ruska. Oznámila to v pondelok Ruskom dosadená samospráva okupovaného ukrajinského mesta Enerhodar, ktoré leží pri ZAES. Ukrajina v nedeľu naznačila, že ruské sily sa pripravujú na opustenie elektrárne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Médiá aktívne rozširujú nepravdivé správy o tom, že Rusko sa údajne plánuje stiahnuť z Enerhodaru a opustiť (ZAES). Táto informácia nie je pravdivá," uvádza proruská samospráva Enerhodaru na sociálnej sieti Telegram.

Šéf ukrajinského štátneho energetického podniku Enerhoatom Petro Kotin v nedeľu uviedol, že boli spozorované náznaky, že Rusko by sa mohlo pripravovať na opustenie záporožskej elektrárne. Jeho armáda ju obsadila ešte v marci krátko po začiatku invázie.

Generálny štáb ukrajinskej armády v pondelok tiež oznámil, že ukrajinským jednotkám sa podarilo minulý týždeň zničiť približne šesť kusov ruského vojenského vybavenia počas bojov blízko Enerhodaru. Počas bojov mali tiež utrpieť zranenia približne 30 ruskí vojaci. Reuters upozorňuje, že tieto informácie nedokázal nezávisle overiť.

Mnoho ľudí pracujúcich v ZAES žije v neďalekom meste Enerhodar. Ruský prezident Vladmir Putin tiež v septembri pristúpil k anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré ruská armáda sčasti obsadila. Ukrajina a jej západní spojenci však túto anexiu odsúdili a označili ju za protizákonnú.