Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Záporožskú atómovú elektráreň opäť odpojili od prenosovej sústavy

Záporožská jadrová elektráreň. Foto: TASR/AP

K odpojeniu záporožskej elektrárne od prenosovej sústavy došlo už 25. augusta, avšak napojenie bolo ešte v ten istý deň obnovené.

Viedeň/Kyjev 3. septembra (TASR) - Záporožskú atómovú elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské jednotky, opäť odpojili od prenosovej sústavy. Oznámila to v sobotu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

"Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň bola znovu odpojená od poslednej z hlavných línií elektrického vedenia, ale naďalej pokračuje v dodávaní elektriny do siete prostredníctvom záložného vedenia," uvádza sa vo vyhlásení MAAE, z ktorého citovala agentúra AFP.

Expertov MAAE pôsobiacich v areáli tejto najväčšej európskej jadrovej elektrárne o tom informoval tamojší ukrajinský personál. Podľa neho došlo k odpojeniu posledného zo štyroch elektrických vedení s napätím 750 kilovoltov; zvyšné tri prestali fungovať už skôr, po ruskom vpáde na Ukrajinu.

K odpojeniu záporožskej elektrárne od prenosovej sústavy došlo už 25. augusta, avšak napojenie bolo ešte v ten istý deň obnovené. Rusko aj Ukrajina sa vtedy obviňovali z toho, že odpojenie zapríčinil útok druhej strany.

Misia MAAE pod vedením riaditeľa tejto dozornej agentúry OSN pricestovala do Záporožskej jadrovej elektrárne 1. septembra po tom, čo bolo jej okolie viackrát ostreľované. Na Ukrajine aj v Európe preto vznikli obavy z možnej jadrovej katastrofy.

Grossi sa v piatok večer vrátil do Viedne, ale v elektrárni zostalo šesť inšpektorov MAAE. Podľa tvrdení Ruska by mali zostať v elektrárni ešte niekoľko dní, pričom dvaja z nich by tam mali pôsobiť trvale.