Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zariadenie nájdené v Katoviciach mohlo zaznamenávať obraz aj zvuk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nález podozrivého zariadenia program zasadnutia vlády neovplyvnil.

Varšava 7. mája (TASR) - Zariadenie nájdené v miestnosti, kde v utorok v rámci výjazdového zasadnutia mala rokovať poľská vláda, dokázalo zaznamenávať zvuk aj obraz, povedal pre televíziu TVN24 hovorca ministra pre tajné služby Jacek Dobrzyňski. Citovala ho agentúra AFP.

Poľská vláda v utorok zasadá v meste Katovice na západe Poľska. Nález podozrivého zariadenia program jej zasadnutia neovplyvnil.

Hovorkyňa Sliezskeho vojvodstva Alicja Waliszewska pre agentúru PAP potvrdila nález, pričom dodala, že ide o "prvok starého ozvučenia". Uviedla, že nemá informácie, kedy bol nainštalovaný, ale "určite je to prvok, ktorý už neslúži na nič".

Minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz potvrdil, že v prípade prebieha vyšetrovanie. Dodal, že je ťažké povedať, či tieto zariadenia boli nainštalované pred rokmi a neboli objavené skôr, alebo či ich nainštalovali nedávno.

Minister v rozhovor pre TVN24 odmietol špekulovať o pôvode nájdených zariadení a povedal, že ich objavili počas rutinnej obhliadky vykonávanej pred každým zasadnutím vlády.

AFP doplnila, že po ruskej invázii na susednú Ukrajinu sa Poľsko ako členský štát NATO stalo terčom prokremeľskej špionáže.

K odhaleniu odpočúvacích zariadení v Katoviciach došlo zároveň len deň po tom, ako poľská prokuratúra oznámila, že začala vyšetrovanie pre podozrenie zo špionáže v prípade sudcu, ktorý medzičasom utiekol do susedného Bieloruska a požiadal tam o azyl.

Bielorusko, ktoré je spojencom Ruska, v pondelok potvrdilo, že poľský sudca Tomasz Szmydt prekročil hranice z Poľska. Szmydt, ktorý má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), označil vyšetrovanie vedené voči nemu v Poľsku za vykonštruované.

V apríli súd v severopoľskom Gdansku odsúdil na dvaapolročné väzenie ruského občana, ktorého uznali za vinného zo špionáže v prospech Moskvy. Tento Rus v Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.