Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Zásoby obohateného uránu v Iráne 18-krát prekročili limit z dohody

Na archívnej snímke závod na obohacovania uránu Natanz v Iráne. Foto: TASR/AP

Limit určený v dohode z roku 2015 bol stanovený na 300 kilogramov špecifickej zlúčeniny, čo zodpovedá 202,8 kilogramom uránu.

Viedeň 30. mája (TASR) - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej najnovšej správe o iránskom jadrovom programe uviedla, že podľa jej odhadov sa zásoby obohateného uránu v Iráne zvýšili na viac ako 18-násobok limitu stanoveného v dohode Teheránu so svetovými mocnosťami z roku 2015. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

MAAE špecifikovala, že podľa jej odhadov k 15. máju tohto roku predstavovali celkové zásoby obohateného uránu v Iráne 3809,3 kilogramov.

Limit určený v dohode z roku 2015 bol stanovený na 300 kilogramov špecifickej zlúčeniny, čo zodpovedá 202,8 kilogramom uránu.

V správe MAAE sa tiež uvádza, že Irán pokračuje v obohacovaní uránu na úroveň vyššiu, ako je limit 3,67 percenta stanovený v dohode.

Odhaduje sa, že Irán má v zásobe 238,4 kilogramov uránu obohateného na 20 percent, čo je o 56,3 kilogramov viac, ako sa uvádzalo v správe z marca.

Okrem toho má Irán zrejme k dispozícii aj 43,1 kilogramu uránu obohateného na 60 percent, čo je nárast o 9,9 kilogramu.

Na použitie v jadrovej zbrani sa vyžaduje obohatenie uránu na úrovni približne 90 percent, poznamenala AFP, ktorá pripomenula, že Irán vždy trval a trvá na tom, že jeho jadrový program je určený výlučne na nevojenské účely.

Najnovšia správa MAAE prichádza v čase, keď rokovania o oživení prelomovej jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami z roku 2015 zostávajú po marcovom zablokovaní v mŕtvom bode.