Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zastavili stíhanie voči detektívovi, ktorý natočil video z kauzy Ibiza

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Trestné stíhanie súviselo s podozreniami z podvodu, falšovania dokladov a zneužívania zvukových záznamov a odpočúvacích zariadení.

Viedeň 29. júna (TASR) - Muž, ktorý zhotovil video odhaľujúce korupčnú kauzu rakúskej vlády, nebude trestne stíhaný. Viedenská prokuratúra podľa svojej hovorkyne Niny Bussekovej konanie voči súkromnému detektívovi Julianovi Hessenthalerovi zastavila. TASR o tom informuje na základe správ verejnoprávnej stanice ORF a agentúry DPA.

Trestné stíhanie súviselo s podozreniami z podvodu, falšovania dokladov a zneužívania zvukových záznamov a odpočúvacích zariadení, uviedla v stredu Busseková. Prokuratúra sa rozhodla stíhanie zastaviť pre nedostatok dôkazov, ale aj vzhľadom na to, že voči Hessenthalerovi bol už vynesený verdikt v inom prípade týkajúcom sa drogovej trestnej činnosti.

Okresný súd v meste Sankt Pölten odsúdil Hessenthalera v marci na 3,5 roka väzenia za obchodovanie s drogami. V tejto veci ešte prebieha odvolacie konanie. Hessenthaler bol uznaný za vinného, že v rokoch 2017 a 2018 istému známemu predal celkovo 1,25 kilogramu kokaínu za cenu 40 eur za gram. Prokuratúra ho vyšetruje aj v súvislosti s ďalšími činmi súvisiacimi s drogami.

Hessenthaler natočil video, ktoré v roku 2017 vo vile na španielskom ostrove Ibiza zachytáva bývalého vicekancelára a niekdajšieho šéfa krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho a šéfa poslaneckého klubu FPÖ Johanna Gudenusa v rozhovore s údajnou neterou istého oligarchu. Z prepisu rozhovoru, ktorý zverejnili nemecký magazín Der Spiegel a noviny Die Süddeutsche Zeitung, vyplýva, že Strache bol otvorený korupcii. Ženu, ktorá sa vydávala za príbuznú oligarchu, sa napriek medzinárodnému pátraniu dosiaľ nepodarilo nájsť.

Po zverejnení predmetného videa sa rozpadla koaličná vláda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza a FPÖ. Strache vo videu zo stretnutia, ktoré bolo podľa médií pripravené ako pasca, naznačuje možnosť prísunu verejných zákaziek výmenou za pomoc pri volebnej kampani. Po zverejnení videa Strache odstúpil z funkcií vicekancelára i šéfa FPÖ.