Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zastavili trestné stíhanie voči mužovi, ktorý odhalil mučenie väzňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Savelieva začali v Rusku po zverejnení videí stíhať pre neopravený prístup k počítačovým informáciám a neskôr po ňom vyhlásili pátranie.

Moskva 10. novembra (TASR) - Ruská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Sergeja Savelieva, ktorý odovzdal ľudskoprávnemu projektu Gulagu.net archív ruskej väzenskej správy s videozáznamami mučenia zadržaných a väzňov. Ruská Federálna služba pre výkon trestu okrem toho oznámila, že prepustila 18 zamestnancov väzenskej nemocnice v Saratovskej oblasti, v ktorej k mučeniu došlo. Informoval o tom v stredu portál Meduza.io.

Portál Gulagu.net začiatkom októbra zverejnil videozáznamy, ktoré zachytávali mučenie a sexuálne zneužívanie väzňov v nemocnici Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) vyhradenej pre pacientov s tuberkulózou v Saratovskej oblasti.

Videá ľudskoprávnemu webu Gulagu.net poskytol Sergej Saveliev. Ten bol počas výkonu trestu – odsúdený bol na deväť rokov za obchodovanie s drogami - správcom monitorovacích kamier v nemocnici FSIN vyhradenej pre pacientov s tuberkulózou.

Savelieva začali v Rusku po zverejnení videí stíhať pre neopravený prístup k počítačovým informáciám a neskôr po ňom vyhlásili pátranie. Medzičasom opustil Rusko a požiadal o politický azyl vo Francúzsku. Portál Gulagu.net však v stredu informoval, že oblastná prokuratúra trestné stíhanie zastavila.

Po zverejnení týchto videí ruské úrady začali prípad vyšetrovať a odvolali z funkcie všetkých členov vedenia nemocnice, začali tiež trestné stíhanie voči siedmim osobám.

"Urobíme všetko preto, aby sme (mučenie) objasnili a vyvodili príslušné závery. Som si istý, že sa to už opakovať," uviedol jeden z vedúcich predstaviteľov FSIN Anton Jefarkin v stredu pre agentúru Interfax.

Zároveň média informoval, že FSIN prepustila 18 pracovníkov nemocnice v Saratovskej oblasti a ďalších 11 bude čeliť v tejto súvislosti disciplinárnemu konaniu.

Ku kauze mučenia väzňov v Saratovskej oblasti sa v stredu vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ten uviedol, že previerky síce stále prebiehajú, ale "systém zareagoval".