Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zástupca Taiwanu pozval na návštevu krajiny delegáciu Bundestagu

Na archívnej snímke žena s taiwanskými vlajkami počas osláv štátneho sviatku v metropole Tchaj-pej. Foto: TASR/AP

Situácia v Taiwanskom prielive sa vyostrila po tom, ako na Taiwan v utorok pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Berlín 4. augusta (TASR) - Diplomatický zástupca Taiwanu v Nemecku Sie Č'-wej vo štvrtok pozval delegáciu nemeckého Spolkového snemu na návštevu Taiwanu. Informuje o tom agentúra DPA, ktorá citovala z rozhovoru pre nemecký denník Tagesspiegel.

"Navrhujem, aby delegácia Spolkového snemu vedená jeho predsedníčkou (Bärbel Basovou) odcestovala na Taiwan," povedal diplomat.

Bundestag v reakcii na toto vyjadrenie vo vyhlásení uviedol, že Basová v súčasnosti neplánuje takúto cestu. DPA píše, že medzi vrcholnými nemeckými predstaviteľmi existuje dohoda, že nebudú mať žiadne osobné styky so svojimi rezortnými kolegami na Taiwane, vrátane návštev.

Situácia v Taiwanskom prielive sa vyostrila po tom, ako na Taiwan v utorok pricestovala predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Čína považuje tento samosprávny ostrov za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Pelosiovej návštevu považuje Peking za provokáciu, za ktorú Washington "zaplatí".

V reakcii na návštevu americkej predstaviteľky Čína vo štvrtok začala v Taiwanskom prielive vojenské cvičenia, ktoré majú trvať do nedele.