Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zástupcovia irackej vlády rokujú o vojenskej prítomnosti USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na území Iraku sa nachádza asi 3500 zahraničných vojakov, vrátane 2500 Američanov, ktorí sú tam od roku 2014 vyslaní na pomoc v boji proti džihádistickej skupine Islamský štát. I

Washington 23. júla (TASR) – Pred blížiacou sa schôdzkou lídrov USA a Iraku sa vo štvrtok vo Washingtone konali rokovania o vojenskej prítomnosti USA v Iraku. S odvolaním sa na americké ministerstvo obrany o tom v piatok informovala agentúra AFP.

Dodala, že americký prezident Joe Biden prijme irackého premiéra Mustafu Kázimího v Bielom dome na budúci pondelok. Očakáva sa, že Kázimí sa bude dosiahnuť, aby bol stanovený konkrétny časový plán stiahnutia zahraničných jednotiek z Iraku.

AFP spresnila, že poradkyňa ministra obrany USA pre medzinárodné bezpečnostné záležitosti Mara Karlinová vo štvrtok rokovala s irackým poradcom pre národnú bezpečnosť Kásimom Aradžím a ďalšími členmi irackej vojenskej delegácie.

Podľa vyhlásenia hovorca Pentagónu Johna Kirbyho obe strany opätovne potvrdili význam dvojstranných bezpečnostných vzťahov medzi USA a Irakom, ako aj „dlhodobého partnerstva medzi USA a Irakom v oblasti bezpečnostnej spolupráce a sférach presahujúcich rámec boja proti terorizmu".

K rokujúcim tímom sa pripojil aj minister obrany USA Lloyd Austin, ktorý tiež potvrdil svoju podporu pre „strategické partnerstvo USA a Iraku".

Rokovania irackej a americkej delegácie by mali pokračovať v piatok.

Na území Iraku sa nachádza asi 3500 zahraničných vojakov, vrátane 2500 Američanov, ktorí sú tam od roku 2014 vyslaní na pomoc v boji proti džihádistickej skupine Islamský štát. Ich sťahovanie môže trvať roky.

V Iraku, ktorý je dlho dejiskom tvrdého súperenie medzi USA a Iránom - a to aj napriek ich spoločnému boju voči IS -, v posledných mesiacoch zaznamenali rastúci počet útokov na americké ciele - raketových i spáchaných za pomoci dronov.