Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zástupcov Ruska a Bieloruska nepozvali na pietne podujatia v Nemecku

Na archívnej snímke z 27. januára 2016
nápis "Holokaust" v bývalom koncentračnom tábore Buchenwald pri nemeckom Weimare pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.
Foto: TASR/AP

Namiesto predstaviteľov Ruska a Bieloruska pozve nadácia na spomienkové podujatia predstaviteľov ukrajinskej a ruskej občianskej spoločnosti, aby vzdali hold obetiam koncentračných táborov.

Berlín 30. marca (TASR) - Predstavitelia Ruska a Bieloruska nedostali pozvanie na podujatia, ktoré sa budú v Nemecku konať pri príležitosti 77. výročia oslobodenia bývalého koncentračného tábora Buchenwald. S odvolaním sa na vedenie pamätníka o tom v stredu informoval denník The Times of Israel.

Nadácia Buchenwald a Mittelbau-Dora Memorials Foundation vysvetlila, že spomienku na oslobodenie tábora zatieňuje vojna na Ukrajine a "najmä násilná smrť Borysa Romančenka", preživšieho väzňa tohto tábora, ktorý prišiel o život v dôsledku ostreľovania ukrajinského mesta Charkov ruskými jednotkami.

O rozhodnutí pamätníka v Buchenwalde boli informované veľvyslanectvá oboch krajín v Berlíne.

Namiesto predstaviteľov Ruska a Bieloruska pozve nadácia na spomienkové podujatia predstaviteľov ukrajinskej a ruskej občianskej spoločnosti, aby vzdali hold obetiam koncentračných táborov, ktoré pochádzali z bývalého Sovietskeho zväzu.

Očakáva sa, že sa na nich zúčastní aj 15 preživších z Nemecka, Kanady, Francúzska, Izraela, Poľska, Rumunska, Švajčiarska, Maďarska a Spojených štátov.

Nadácia Buchenwald a Mittelbau-Dora Memorials Foundation informovala, že v Nemecku vzniklo 30 podporných skupín na pomoc tým, ktorí prežili nacistické prenasledovanie a žijú na Ukrajine, keďže mnohí z nich sa počas ruskej invázie ocitli v ohrození života.

Sieť podporovateľov plánuje doručovať na Ukrajinu potraviny a lieky a ponúkať praktickú pomoc preživším, ktorí utekajú z Ukrajiny – napríklad tým, že ich vyzdvihne pri ukrajinských hraniciach alebo im nájde ubytovanie v Nemecku.

Podľa siete pomoci na Ukrajine stále žije približne 42.000 ľudí, ktorí prežili nacistické prenasledovanie a tábory.

Počas druhej svetovej vojny zomrelo v Buchenwalde a v satelitnom tábore Mittelbau-Dora viac ako 76.000 mužov, žien a detí. Buď ich zabili nacisti, alebo podľahli chorobám, chladu či hladu. Medzi obeťami boli tisíce židov, ale aj Rómovia a Sintovia, politickí odporcovia nacistov, homosexuáli či sovietski vojnoví zajatci.

Americké jednotky oslobodili Buchenwald 11. apríla 1945.