Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Záťah Palestínskej samosprávy vyvolal v Predjordánsku násilnosti

Palestínčania sa v utorok 20. septembra 2022 dostali do stretu s palestínskymi bezpečnostnými silami po zatýkacom zásahu proti miestnym militantom v meste Nábulus na Západnom brehu Jordánu. Foto: TASR/AP

Počas operácie palestínske bezpečnostné zložky zadržali hľadaného príslušníka Hamasu, ako aj ďalšieho muža.

Nábulus 20. septembra (TASR) - Bezpečnostné zložky Palestínskej samosprávy podnikli v utorok v meste Nábulus v Predjordánsku operáciu, ktorej cieľom bolo zatknúť jedného z členov militantného hnutia Hamas. Bezpečnostná akcia však v meste vyvolala nepokoje, ktoré si vyžiadali najmenej jednu obeť.

Informovala o tom agentúra AFP s tým, že obeťou je náhodný okoloidúci muž. Okolnosti jeho smrti sú momentálne predmetom vyšetrovania. Hovorca bezpečnostných síl Talál Dwajkát uviedol, že muž bol zabitý "na mieste, kde nebol prítomný žiadny príslušník bezpečnostných zložiek".

Nepokoje v Nábuluse trvali celé dopoludnie, pričom stovky mladých ľudí hádzali kamene na obrnené vozidlá Palestínskej samosprávy a v centre mesta sa ozývala streľba, informovali spravodajcovia agentúry AFP.

Počas operácie palestínske bezpečnostné zložky zadržali hľadaného príslušníka Hamasu, ako aj ďalšieho muža.

Hnutie Hamas - rival sekulárneho hnutia Fatah, ktoré ovláda Palestínsku samosprávu, - odsúdilo zatknutie svojho príslušníka a označilo ho za únos, zločin a pošpinenie obrazu Palestínskej samosprávy. Zároveň uviedlo, že žiada okamžité prepustenie oboch zadržaných mužov.

Hamas súčasne odsúdil konanie Palestínskej samosprávy, ktorá sa takto postavila "do pozície výhradného zástupcu okupácie (Izraela)".

AFP pripomenula, že razie Palestínskej samosprávy zamerané na príslušníkov Hamasu nie sú bežnou záležitosťou, aj keď zložky verné palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi udržiavajú s Izraelom isté bezpečnostné väzby.

Fatah a Hamas sa v posledných rokoch pokúsili o zmierenie, ale ich vzťahy sú stále napäté. Hamas ovláda pásmo Gazy od roku 2007, keď v pouličných bojoch vytlačil z tejto pobrežnej enklávy ozbrojencov verných Abbásovi.

Hovorca palestínskeho prezidentského úradu Nabíl abú Rudajná v utorok po udalostiach v Nábuluse vyzval na upokojenie situácie. "Hlavným bojom je boj proti izraelskej okupácii," uviedol vo svojom vyhlásení.

Izrael okupuje Západný breh od roku 1967, pripomenula AFP.