Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Izraeli zatýkali pre rasistický útok na dedinu v Predjordánsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že Palestínčania žijúci na Západnom brehu sú často terčmi útokov Izraelčanov, pričom páchatelia zostávajú často nepotrestaní.

Jeruzalem 16. februára (TASR) - Sedemnásť Izraelčanov bolo zatknutých pre podozrenie z podielu na rasistickom útoku na palestínsku dedinu na okupovanom západnom brehu Jordánu, ku ktorému došlo ešte v januári, uviedla v stredu izraelská polícia. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelčania podľa nej kameňmi, palicami a "ďalšími predmetmi" spôsobili zranenia jednému Palestínčanovi a ničili obchody, vozidlá i ďalší majetok v dedine Hawára v severnej časti Predjordánska. K útoku došlo 24. januára.

Proti zadržaným podozrivým, ktorí pochádzajú z Predjordánska, Jeruzalema a severného Izraela, sa vedie vyšetrovanie v prípade "útoku, účasti na zakázanom zhromaždení a ničenia majetku s rasistickým motívom", uviedla polícia.

Ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že Palestínčania žijúci na Západnom brehu sú často terčmi útokov Izraelčanov, pričom páchatelia zostávajú často nepotrestaní, pretože izraelské bezpečnostné jednotky zasiahnu iba zriedka, píše AFP.
Ilustračná foto.
Foto: TASR/DPA

Izraelská ľudskoprávna organizácia Becelem, ktorá podrobne monitoruje násilie na Západnom brehu, vlani v novembri uviedla, že v období od začiatku roka 2020 zdokumentovala 451 prípadov násilia zo strany židovských osadníkov voči Palestínčanom.

V 66 percentách týchto prípadov, keď osadníci útočili na Palestínčanov, izraelské bezpečnostné jednotky ani neprišli na miesto útoku, uviedla organizácia.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v prvých desiatich mesiacoch roka 2021 zaznamenal 410 útokov židovských osadníkov na Palestínčanov v porovnaní s 358 incidentmi v roku 2020, píše AFP. Izraelská armáda ale tvrdí, že počas uplynulého roka na Západnom brehu zdokumentovala len 100 takýchto útokov.

Izrael okupuje Západný breh od šesťdňovej vojny v roku 1967. Odvtedy sa do oblasti nasťahovalo zhruba 475.000 židovských osadníkov, ktorí žijú v komunitách považovaných na základe medzinárodného práva za nelegálne.