Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zatkli druhého podozrivého v prípade zmiznutia novinára a experta

Brazílski vojaci sa plavia po Amazonke počas pátrania po nezvestnom britskom novinárovi Domovi Phillipsovi a brazílskom odborníkovi na domorodých obyvateľov Brunovi Pereirovi v Atalaia do Norte 14. júna 2022. Foto: TASR/AP

Podľa brazílskych médií je bratom prvého podozrivého zadržaného v tomto prípade, rybára Amarilda da Costu Oliveiru, tiež 41-ročného a prezývaného "Pelado".

Brazília 15. júna (TASR) - Polícia v Brazílii v utorok oznámila, že zatkla druhého podozrivého v prípade zmiznutia britského novinára Doma Phillipsa a brazílskeho odborníka na domorodých obyvateľov Bruna Pereiru zo začiatku tohto mesiaca. Informácie v stredu priniesla tlačová agentúra AFP.

Brazílska federálna polícia v oznámení uviedla, že zatkla 41-ročného muža identifikovaného ako Oseney da Costa Oliveira, ktorého "podozrieva z účasti na tejto záležitosti".

Podľa brazílskych médií je bratom prvého podozrivého zadržaného v tomto prípade, rybára Amarilda da Costu Oliveiru, tiež 41-ročného a prezývaného "Pelado".

Svedkovia vyhlásili, že videli Amarilda plaviť sa vysokou rýchlosťou na člne tým istým smerom ako čln, v ktorom sa viezli Phillips a Pereira pred svojím zmiznutím 5. júna.
Policajná páska ohraničuje územie, kde zmizol britský novinár Dom Phillips a brazílsky odborník na domorodých obyvateľov Bruno Pereira v Atalaia do Norte 14. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Stopy krvi nájdené v jeho člne sa teraz analyzujú. Pod vodou neďaleko domu "Pelada" sa našli osobné veci oboch nezvestných mužov. "Pelada" zatkli 7. júna a účasť na prípade odmieta.

Polícia v utorok informovala, že zhabala aj náboje do strelných zbraní a veslo, ale nespresnila, či boli predmety nájdené na tom istom mieste, kde zatkli najnovšieho podozrivého.
Na snímke zo 14. júna 2022 federálni policajti prichádzajú na mólo po pátraní po domorodom expertovi Brunovi Pereirovi a britskom novinárovi na voľnej nohe v Brazílii.
Foto: TASR/AP

Skúsený novinár na voľnej nohe Phillips (57) pracoval v Brazílii posledných 15 rokov.

Expert Pereira (41) je zamestnaný na Úrade brazílskej vlády pre záležitosti domorodého obyvateľstva a je známym obhajcom týchto komunít. V čase zmiznutia v amazonskom pralese bol na dovolenke. Brita Phillipsa sprevádzal už na druhej ceste do tohto regiónu od roku 2018.