Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zatkli 3 ľudí vyzývajúcich na ďalšie vraždy po zabití starostu Gdanska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

P. Adamowicz (53) bol starostom mesta Gdansk od roku 1998.

Varšava 15. januára (TASR) - Poľská polícia zatkla troch ľudí vyzývajúcich na ďalšie vraždy po zabití starostu mesta Gdansk Pawla Adamowicza. Minister vnútra Joachim Brudziňski uviedol v utorok na Twitteri, že polícia zatkla týchto ľudí v pondelok - v deň, keď starosta podľahol zraneniam po tom, ako ho v nedeľu na charitatívnej akcii bodol nožom do srdca 27-ročný muž.

Brudziňski označil zatknutých za "nevyrovnané" osoby a internetových trolov. Nie je jasné, na koho vraždu vyzývali, uviedla agentúra AP.

Adamowicz (53) bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám.

K útoku na neho došlo počas záverečného večera charitatívnej akcie Veľký orchester vianočnej pomoci. Ide o nadáciu, ktorá od roku 1993 vyberá peniaze na nákup zdravotníckych zariadení určených predovšetkým deťom.

Na videozázname útoku, ktorý bol zverejnený na portáli YouTube, je vidieť, ako muž po útoku na starostu schytí mikrofón a hovorí, že za predchádzajúcej vlády Občianskej platformy (PO) bol nespravodlivo odsúdený a mučený. "Preto Adamowicz zomrie," povedal útočník, ktorého podľa poľských médií v minulosti odsúdili na viac ako päť rokov väzenia za štyri ozbrojené útoky na banky v Gdansku.